Het Ladeuzeplein in Leuven. Foto shutterstock

Het Ladeuzeplein in Leuven. Foto shutterstock

Uncategorized

Professor Nadia Fadil (KU Leuven): “Stop met Hamas radicaal te noemen”

Simon Segers

Nadia Fadil, een professor in de sociale wetenschappen aan de KU Leuven, haalt op twitter uit naar VTM. Ze vindt het niet kunnen dat de nieuwsdienst naar de Palestijnse beweging Hamas verwijst als een “radicale beweging”.

Professor Fadil is een antropologe, die onder andere gespecialiseerd is in ‘de Islam in Europa’ en postkolonialisme. Op Twitter hekelt ze de omschrijving van de Palestijnse politieke partij Hamas als zijnde “radicaal”. Ze argumenteert dat er door de nieuwsdienst ook niet gesproken wordt over een “extremistisch VB” of een “radicale N-VA”. De professor voegt ook toe dat Hamas democratisch verkozen is en niet als enige strijdt tegen het “koloniaal beleid van Israël”.

Hamas is een afsplitsing van het Egyptische moslimbroederschap en heeft als doel een Palestijnse staat te stichten. Zij voerden al vele zelfmoordaanslagen en andere aanvallen uit op Israël en worden erkend als een terroristische organisatie door de Europese Unie. De laatste verkiezingen dateren van 2006 en hierbij haalde Hamas een absolute meerderheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

17 gedachten over “Professor Nadia Fadil (KU Leuven): “Stop met Hamas radicaal te noemen””

  1. Ik zal binnenkort op enkele Midden-Oosten locaties enkele bijhuizen van VB of NVA gaan installeren. Eens zien of dat lukt.
    Ik denk niet dat ze ginds gaan nadenken over het al dan niet radicaal zijn van mijn nieuwe inplantingen…
    Nadiake toch…

  2. Kan iemand dat mens eens diets maken dat Vlaams Belang en N-VA geen raketten afvuren, er geen gewapende milities op nahouden, geen zelfmoordaanslagen plegen en de joden niet in de zee willen drijven? Vlaams Belang is trouwens al erger dingen genoemd dan extreem of radicaal: mestkevers, mentaal gehandicapten, verzuurden etc.

  3. Niet radicaal ? Hamas heeft aanslagen gepleegd op Israëlische soldaten en burgers. Tactieken zijn onder meer zelfmoordaanslagen, en sinds 2001, raketaanvallen. Het rakettenarsenaal van Hamas is geëvolueerd van een kort bereik, zelfgemaakte Qassam-raketten, tot langeafstandswapens die grote Israëlische steden zoals Tel Aviv en Haifa hebben bereikt. De aanvallen op burgers werden veroordeeld als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid door mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch.
    In 2015 werd Hamas door onder meer de Europese Unie, Verenigde Staten, Japan, Jordanië, Australië, Canada en Israël beschouwd als een terroristische organisatie. Hamas is een radicale soennitische organisatie, en krijgt in vele opzichten (militair, informatie, logistiek) steun van het sjiitische Iran.
    Professor zei u ?

  4. Mevrouw de professor, het zijn de Europese unie en Amerika die Hamas als een terreurorganisatie beschouwen.Tijdens rellen in april riep Hamas de Palestijnen op om voor moslims hun heilige stad Jerusalem de bevrijden. Terugkerende gewapende conflicten moeten de aandacht afleiden van hun eigen schrikbewind en er voor zorgen dat ze andere radicale bewegingen de baas blijft. De afgelopen weken hebben zowel Hamas als de islamitische Jihad de andere terreurbeweging de schurkenstaat Iran publiekelijk bedankt voor hun hulp.

  5. Het is natuurlijk het radicale VB dat verkondigt te zullen blijven strijden tot dat de laatste Waal is uitgeroeid.
    Net zoals het extremistische NV-A dagelijks geweld gebruikt tegen het verderfelijke zuiden van ons land.
    Deze professor heeft duidelijke een heldere, neutrale kijk op de situatie die zich ginds afspeelt.
    Hopelijk gebruiken onze beide Vlaams-Nationalistische partijen niet al hun, door de Belgische staat verkregen, geld om wapens te kopen, er zijn nog genoeg arme landgenoten die het kunnen gebruiken.

  6. Nadia, zodra een organisatie oproept tot aanslagen en raketaanvallen uitvoert op burgers, dan is die organisatie minstens ‘radicaal’ te noemen.
    Belgische politieke partijen met Hamas vergelijken getuigd van een schaamteloosheid een professor sociale wetenschappen onwaardig.

  7. Ongelooflijk dat KUL dit soort docenten blijft tolereren die een organisatie die al vele aanslagen heeft gepleegd en zelfs voor veel Palestijnen te extremistisch is verdedigt en durft te vergelijken met democratische partijen bij ons. Staat op lijst terroristische organisaties EU maar mag niet radicaal worden genoemd.

  8. De Standaard berichtte op 1 mei 2017 dat Hamas akkoord ging met een Palestijnse staat binnen de grenzen van voor 1967. De organisatie wees er ook op dat haar conflict met Israël van politieke aard is en niet van religieuze. De Amerikaanse Staatssecretaris Antony Blinken heeft, gisteren dinsdagavond, na zijn bezoek aan Jeruzalem en Rammalah, medegedeeld dat de USA zijn steun verleent aan een “twee staten oplossing” tot regeling van het Israëlisch-Palestijns conflict. (Bron LLB 250521). Laat ons duimen voor de vrede.

  9. afdanken en uitzetten maar met samy zal ze zich gesterkt voelen in haar uitspraken.We kunnen haar laten veroordelen in somers-stad Mechelen,vrijspraak verzekerd.Wie legt er klacht neer,dat is ook geen vrije menings uitspraak.

Plaats een reactie

Delen