Foto Photonews. ©

Uncategorized

PVDA kiest kant van Palestina

Ruben Notteboom

Het conflict in Israël raast door. Opnieuw doken beelden op van Tel-Aviv waarop tientallen raketten te zien zijn die afgevuurd werden door Hamas, de leiders van Palestina die door de EU erkend worden als terreurorganisatie. Antwerps burgemeester Bart De Wever is alvast bang dat het conflict in Israël zal overwaaien naar Antwerpen, waar de grootste joodse en islamitische gemeenschappen zich bevinden. In Brussel liepen de spanningen alvast op. Op een pro-Palestijnse manifestatie werden er namelijk antisemitische leuzen geroepen. De PVDA spreekt zich nu ook uit over het conflict: zij staan aan de kant van Palestina.

Op de Facebookpagina van PVDA is de steun van de partij tegenover de Palestijnen duidelijk. De PVDA maakte bijvoorbeeld een post over de manifestatie in Brussel. Daarnaast eisen ze sancties tegen Israël.

Aanwezig op manifestatie met antisemitische leuzen

“Vandaag 73 jaar geleden, gebeurde de Nakba (“ramp”), de Palestijnen werden overwonnen door de zionistische milities in 1948,” schrijft de PVDA. “De bezetting en kolonisatie door Israël was een feit. Nakba is een dag van herdenking, maar vooral een dag van verzet. Deze Nakba is vandaag actueler dan ooit, want het Israëlische leger bombardeert opnieuw Palestijnse burgers. In de hele wereld, (Brussel, New-York, Johannesburg, Washington, Londen) kwamen er solidariteitsacties. Ook in Brussel. 6000 mensen van verschillende progressieve organisaties kwamen er samen. Ook de PVDA en haar jongerenorganisaties RedFox en Comac waren aanwezig.”

De manifestatie in Brussel was echter zeer controversieel. Er werden namelijk antisemitische leuzen in het Arabisch geroepen. Volgens De Morgen riep men “Khaybar, Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa ya’ud”. Dat is Arabisch voor “Khaybar, Oh Joden, het leger van Mohammed keert terug.” Daarmee refereerden ze aan de veldslag bij Khaybar, een strijd die plaatsvond in het jaar 628 toen de profeet Mohammed ten strijde trok tegen de joden van Khaybar.

Petitie tegen Israël

De PVDA begon daarnaast ook een petitie tegen Israël. Ze eisen sancties “tegen de Israëlische bezetting.” Israël schendt systematisch het internationaal recht en de grondrechten van de Palestijnen,” schrijft de partij op Facebook. “Het kan dat al decennialang ongestraft, dankzij de steun van de Verenigde Staten en van de westerse regeringen. Het is tijd dat de Europese Unie en de Belgische regering stoppen met hun steun aan de Israëlische kolonisatie en bezetting. Er moeten economische en politieke sancties komen. We willen geen woorden meer, maar daden. Stop deze straffeloosheid.”

Michael Freilich (N-VA) sprak eerder over een mogelijke oplossing voor de problematiek in Israël. Hij gelooft dat de tweestatenoplossing nog steeds een mogelijkheid is, maar dan moet Hamas eerst ontwapend worden. Pas daarna kan het Palestijnse volk steun krijgen en voorbereid worden om het tweestatenmodel in het leven te roepen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “PVDA kiest kant van Palestina”

  1. De PVDA begon daarnaast ook een petitie tegen Israël. Ze eisen sancties “tegen de Israëlische bezetting.” Israël schendt systematisch het internationaal recht en de grondrechten van de Palestijnen (texto). De schending van het Internationaal recht kan de (schurkenregering) Israël zich alleen permitteren dank zij de dubieuze bescherming van de USA via zijn vetorecht in de UNO. Sancties tegen Israël om de vrede tussen beide gemeenschappen te herstellen lijkt mij een eerbare doelstelling. Ik hoor wel eens beweren door geradicaliseerde zionisten, dat Israël een democratische staat is. Hoe verklaart hij dan, dat er geen enkele niet-jood met Israëlische nationaliteit, deel uitmaakt van de regering? Hoeveel niet-joodse magistraten, rechters in het Hoger gerechtshof politieofficieren en lager kader, legerofficieren, ambassadeurs van Palestijnse origine telt Israël? Genieten alle Israëli, ongeacht hun etnische of religieuze afkomst gelijke burgerrechten? Zouden de Joden in België en Europa aanvaarden behandeld te worden zoals de Arabieren in Israël en in de Palestijnse bezette gebieden door Israël? De ultieme vraag: schendt de staat Israël de mensenrechten van de Arabieren in Israël en de Palestijnse door Israël bezette gebieden?

  2. Net zoals IS verstopt Hamas zich achter burgers, en hoopt dan maar dat de MSM, linkse politici en andere moslims vinden dat er teveel burgerslachtoffers vallen.

  3. Geen verwijten aan de PVDA aub. Morgen gaan ze in groten getale gaan betogen voor de ambassade van China tegen de genocide op die Oeigoeren. Het zijn tenslotte ook moslims.

  4. Dit is een moeilijke. Het begint met een onrechtvaardigheid van de VN na de tweede Wereldoorlog. Palestijnen moesten hun land afstaan aan de Joden. Er moest, na de holocaust, een veilige haven komen voor Joodse mensen. Een eerbaar doel, dat gerealiseerd werd door Palestijnen te onteigenen, heel laakbaar. Vandaar de miserie van vandaag. De VN is de organisatie die zichzelf as over het hoofd mag strooien. Er is geen weg terug. En een tweestaten oplossing lijkt me het best haalbare, maar dan zonder Nethanyanu en Hamas.

  5. Dat PVDA van antisemitisme beschuldigd wordt hoeft niet te verbazen. Als zelfs carnavaleske karekaturisering als antisemitisme gecatalogiseerd wordt, waarom dit dan niet? Uiteraard is PVDA een antisemitische partij. Zij heeft kritiek op het Zionisme. Eindelijk ondervinden de communisten nu eens wat mensen, die terechte kritiek op de Islam hebben, voor de voeten wordt gegooid. Weg met de communisten, zij zijn de antisemieten eerste klas en ondersteunen het moslimfundamentalisme dat de vernietiging van de staat Israël beoogt.
    Bravo Peter Mertens.

Plaats een reactie

Delen