(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Raad van Europa eist dat Griekenland stopt met ‘pushbacks’

Pieter Van Berkel

De Raad van Europa wil dat Griekenland stopt met ‘pushbacks’ van migranten. Zelf ontkent Athene dat het ‘pushbacks’ uitvoert.

Volgens Dunja Mijatovic, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, zijn er sinds 2017 “talrijke geloofwaardige beschuldigingen” van asielzoekers die illegaal naar Turkije zijn teruggestuurd of op zee werden achtergelaten. Dat schrijft ze in een brief gericht aan Griekse ministers.

De Raad van Europa is de waakhond van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en stichter van het Europees Hof voor de rechten van de mens.

Mijatovic uit haar ongenoegen over het feit dat Griekenland “de beschuldigingen eenvoudigweg van de hand wijst”, ondanks “de overweldigende hoeveelheid bewijsmateriaal die de afgelopen jaren is gepresenteerd”.

UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, heeft ook informatie verzameld die wijst op enkele tientallen pushbacks sinds januari 2020, staat in de brief te lezen.

“Ik dring er bij u op aan een einde te maken aan deze praktijken en ervoor te zorgen dat onafhankelijk en doeltreffend onderzoek wordt verricht naar alle beschuldigingen van pushbacks en van mishandeling door leden van de veiligheidstroepen”, klinkt het.

Griekenland ontkent beschuldigingen

Athene zegt de beschuldigingen onderzocht te hebben en noemt ze “grotendeels ongegrond”. “De acties van de Griekse autoriteiten aan onze zeegrenzen worden uitgevoerd in volledige overeenstemming met de internationale verplichtingen van het land”, klinkt het in een antwoord.

Mijatovic haalt ook uit naar de leefomstandigheden op de Griekse eilandenkampen, die volgens haar “ondermaats” blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Raad van Europa eist dat Griekenland stopt met ‘pushbacks’”

Plaats een reactie

Delen