N-VA trekt met vertrouwde gezichten als lijsttrekkers richting verkiezingen

De Wever, Diependaele en Jambon trekken elk een lijst. Belga

Uncategorized

Regels van sociale afstand verdwijnen vanaf 9 juni, Verlinden: “Verantwoordelijkheid teruggeven”

Anton Schelfaut

Vanaf 9 juni verdwijnen de geldende contact- en afstandsregels. Zo blijkt uit een ontwerp van ministerieel besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Dat berichten de Mediahuis-kranten zaterdag. “We willen de verantwoordelijkheid weer aan de mensen geven”, klinkt het.

De bubbel en de knuffelcontacten kunnen vanaf 9 juni de prullenmand in. “De maatregel houdende een beperking van het aantal duurzaam onderhouden nauwe contacten geldt niet langer.” Dat staat te lezen in een ontwerp van ministerieel besluit dat minister Verlinden dinsdag verspreidde. Het blijft evenwel “sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen zoals het bewaren van afstand en de maskerdracht maximaal na te leven.”

“Verantwoordelijkheid teruggeven”

“We zijn de afgelopen maanden heel ver moeten gaan in regels op te leggen voor wat mensen thuis kunnen doen. Dat is heel verregaand en hebben we nooit gekend vóór corona. Op een moment dat je ziet dat de cijfers goed gaan, dankzij de vaccinaties, is de omslag gemaakt om die verantwoordelijkheid voor wat dingen thuis betreft terug te geven aan de mensen. We weten dat we ook niet bij iedereen thuis willen gaan kijken”, zegt Verlinden aan VRT NWS.

De veranderingen moeten de regels “consistent en duidelijk maken”, legt de minister uit op Radio 1. Verder had Verlinden ook aandacht voor de coronacijfers, die dankzij de vaccinaties in de goede richting evolueren. “Het Overlegcomité heeft beslist om voor de contacten thuis, de verantwoordelijkheid terug aan de mensen te geven. We weten ondertussen met z’n allen wat we moeten doen om veilig met corona om te gaan, en dat geldt zeker ook voor de contacten thuis.”

Het Overlegcomité heeft geprobeerd om “zoveel mogelijk regels consistent en eenduidig te maken, zodat ze ook begrijpelijk zijn”, zegt Verlinden. “Zo weten we nu reeds dat we met vier op een open terras een drankje kunnen nuttigen. Vanaf 9 juni zal het ook mogelijk zijn om met vier binnen aan een tafeltje te zitten. Vandaar leek het consistent en eenduidig om ook voor de sociale afstand thuis, die maatregel in de eerste plaats aan te bevelen, maar niet langer verplicht op te leggen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Regels van sociale afstand verdwijnen vanaf 9 juni, Verlinden: “Verantwoordelijkheid teruggeven””

  1. Had de verantwoordelijkheid maar van in het begin bij de bevolking gelegen, maar met de nodige verduidelijking van wat best zou gedaan worden, dan had er veel minder wrevel geheerst; Maar nee, regeltjes opleggen zonder enige vorm van uitleg en debat, dat was de regel. Eén voorbeeld: VDB zei dat hij met de sluiting van de horeca een signaal wou geven, een signaal dat nu al half jaar duurt maar er is nog altijd niet verduidelijkt op welke redenering die sluiting gebaseerd was? Zoiets wekt alleen wantrouwen en breekt het geloof in de echte verantwoorde maatregelen af. De bevolking schrik aanjagen is geen goed besluit!

  2. Dit is gevaarlijk en speelt in de kaart van de virologen en de regering. Als ze, onder de noemer van verantwoordelijkheid teruggeven, nadien merken dat de cijfers (al dan niet correct), terug de hoogte inschieten hebben ze carte blanche om nadien de pandemiewet in een misschien nog strengere vorm te laten goedkeuren door het parlement en om iedereen te verplichten zich te laten vaccineren.

Plaats een reactie

Delen