De Amerikaanse President Joe Biden. Foto Shutterstock

De Amerikaanse President Joe Biden. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Regering-Biden wil belastingsbetaler laten opdraaien voor abortus

Simon Segers

Uit de Amerikaanse begroting voor het fiscale jaar 2022 blijkt dat het ‘Hyde amendement’, een overeenkomst om abortus niet door de belastingbetaler te laten financiëren, niet langer van kracht is.

Al sinds begin de jaren ’80 hebben Democraten en Republikeinen een overeenkomst dat abortus niet door de staat mag betaald worden. Aan democratische zijde is de steun hiervoor echter in een neerwaartse spiraal. Hillary Clinton (Democraten) liet reeds tijdens haar presidentiële campagne in 2016 al blijken dat zij voorstander was van de afschaffing van het Hyde amendement.

Ook huidig president Joe Biden is dus niet langer voorstander van abortus op eigen kosten. In verschillende brieven uit 1994 en 1997 liet de huidige Amerikaanse president blijken dat hij niet alleen tegenstander is van de belastingbetaler laten opdraaien, maar dat hij ook ideologisch gekant is tegen abortus. “De overheid heeft niet te zeggen dat zij met sterke bezwaren tegen abortus, waaronder ikzelf, hiervoor dienen te betalen.”

Racistisch beleid

Congreslid Barbara Lee (Democraten) uit op Twitter haar vreugde omtrent de exclusie van het Hyde amendement in de begroting. “Fantastisch nieuws: de president is de eerste in decennia die het Hyde amendement uit de begroting laat. Hiermee kunnen we dit racistische en discriminatoire beleid voor eeuwig beëindigen.” Lee noemt het amendement waarschijnlijk racistisch omdat abortussen disproportioneel veel voorkomen bij arme mensen en dus ook bij Afro-Amerikanen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Regering-Biden wil belastingsbetaler laten opdraaien voor abortus”

  1. President Biden beweert katholiek te zijn, maar dat moet dan katholiek van een zeer rare soort zijn.

    Abortus zou moeten verboden worden, en tegelijkertijd moet er hulp zijn voor vrouwen die door hun zwangerschap echt in nood zijn. Abortus zonder probleem toelaten en het dan nog eens op kosten van iedereen laten uitvoeren, dat is echt nefast, en het leidt tot een algehele daling van het moreel niveau van de bevolking.

Plaats een reactie

Delen