(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

Regering werkt aan asiel voor Afghaanse helpers van westerse troepen

Pieter Van Berkel

België werkt aan een regeling om Afghaanse tolken en fixers, die westerse troepen in Afghanistan hebben bijgestaan, naar ons land te halen. Dat schrijft De Standaard.

Dit jaar trekken tal van landen hun troepen terug uit Afghanistan. In navolging van andere westerse landen werkt ook België aan een regeling om Afghaanse helpers naar ons land te halen. Het is levensgevaarlijk voor hen in Afghanistan, aangezien zij door de Taliban gezien worden als verraders. Het zou gaan om minder dan honderd personen.

Binnen de regering zou er een akkoord zijn over de kwestie, maar uit veiligheidsoverwegingen zou men er nog niet openlijk over communiceren. Het is nog onduidelijk of er een soort asielprocedure komt, wat normaal niet mogelijk is vanuit het buitenland. Een andere optie is werken via humanitaire visa.

“We zullen geval per geval bekijken of er mensen in nood zijn die onze Belgische manschappen hebben geholpen bij hun opdracht in Afghanistan”, klinkt het in een gezamenlijke reactie op de kabinetten van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Indien nodig zullen er volgens een vastgelegde werkwijze stappen worden genomen in het belang van die mensen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Regering werkt aan asiel voor Afghaanse helpers van westerse troepen”

  1. Aan welke kant ze ook staan; het zijn mannen die vertrouwd zijn met geweld.
    Onze politieke weldoeners zijn heel bedreven bij het invoeren van geweldenaars uit oorlogsgebieden.

Plaats een reactie

Delen