(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Regering wil sociale media verplichten om strafbare meningen te censureren

Pieter Van Berkel

De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurt vandaag een resolutie goed die sociale mediaplatformen verplicht om zelf strafbare boodschappen te verbannen. Dat schrijft De Standaard.

De Belgische regering wil dat sociale mediaplatformen als Twitter en Facebook een moderatiesysteem invoeren om klachten over potentieel strafbare inhoud te behandelen. Daarbij zouden vooraf goedgekeurde instellingen een preferentiële rol krijgen om mogelijk strafbare berichten aan te duiden.

Volgens de regeringspartijen gaat het louter om een doortrekken van de regels van de offline-wereld naar de online-wereld. Volgens Ecolo-fractieleider Gilles Vanden Burre gaat het om “het doortrekken van de regels rond vrijheid van meningsuiting naar sociale netwerken”.

De resolutie dient de Belgische houding af te bakenen op EU-niveau.

Terwijl offline uitingen alleen afgeblokt kunnen worden nadat de rechter heeft vastgesteld dat ze in strijd zijn met de wet en de verspreider niet vervolgd kan worden als de auteur bekend is en in België woont, wordt dit systeem online op zijn kop gezet. De uitingen zouden verwijderd worden alvorens de rechter een oordeel velt en de uitgever – het sociale mediaplatform – wordt verantwoordelijk gehouden voor het niet verwijderen van de inhoud.

Oppositie niet opgezet met plannen

N-VA-fractieleider Peter De Roover waarschuwt al langer voor een “hellend vlak” en censuur op sociale media. Ook het Vlaams Belang is die mening toegedaan.

Naar aanleiding van de beslissing van Facebook om Donald Trump voorlopig niet opnieuw toe te laten op het platform, waarschuwde Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen voor censuur op sociale media. De oppositiepartij vindt dat de sociale mediawebsites ook zonder ingrijpen van de overheid al te veel aan censuur doen.

Dillen diende eerder een wetsvoorstel in dat sociale mediaplatformen moet verhinderen om willekeurig berichten te verwijderen. “Het verwijderen van berichten, enkel omdat de big tech-bedrijven het hier niet mee eens zijn, is onaanvaardbaar”, zegt Dillen. “Dat is vulgair machtsmisbruik door bedrijven met een monopoliepositie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

11 gedachten over “Regering wil sociale media verplichten om strafbare meningen te censureren”

  1. UIttreksel uit de Resolutie (document Kamer DOC 55 1947/002):

    “VERZOEKT DE FEDERALE REGERING:
    1. er op EU-niveau voor te pleiten dat de algoritmen transparanter en verklaarbaarder worden, alsook dat op een tussen de lidstaten onderling afgestemde wijze de
    strijd wordt aangebonden met kennelijk onwettige en strafbare inhoud op de onlineplatformen en de sociale media, en voorts ook dat:
    a) de grote onlineplatformen ertoe worden verplicht een systeem voor het modereren van online-inhoud in te stellen als onderdeel van een efficiënt klachtenafwikkelingsmechanisme, zodat de onlineplatformen voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst wat de behandeling van kennelijk onwettige en strafbare inhoud betreft, met inachtneming van de vrijheid van meningsuiting;
    b) die grote onlineplatformen ertoe worden verplicht te bewijzen dat zij best practices op het vlak van moderatie hanteren door halfjaarlijks transparantieverslagen
    bekend te maken waarin wordt toegelicht hoe de moderatie theoretisch in haar werk gaat, en waarin tevens wordt aangegeven hoe wordt omgegaan met de door de
    gebruikers ingediende klachten, alsmede wat de impact van het moderatiebeleid is;
    c) die grote onlineplatformen ertoe worden verplicht risicoanalyses (risk assessments) uit te voeren;
    d) de onlineplatformen een lijst ter beschikking gesteld krijgen van betrouwbare melders (trusted flaggers), dat wil zeggen instellingen of niet-gouvernementele organisaties waarvan de taak onder meer met de bestrijding van discriminatie, kinderpornografie, terroristische propaganda en haatboodschappen verband houdt, en die
    ertoe moeten worden gemachtigd om aan de platformen sneller kennelijk onwettige publicaties te melden; …”

    Het is dus geen wettekst, zoals de naam het zegt, en er is overleg op EU-niveau nodig om tot een bindende regeling, bij richtlijn bijvoorbeeld, te komen.

  2. Facebook en Twitter mogen daarvoor toch facturen opsturen? Ze moeten toch niet gratis die rol van de Spaanse Inquisitie uitvoeren? Ik zou alvast een onderhoud aanvragen.

  3. De “belgische” grondwet bepaalt in artikel 18 dat censuur uitdrukkelijk verboden is!
    Binnenkort mogen we geen kritiek meer geven op de klimaathysterie of op de Covid-19- heisa of op de immigratie!
    Dat krijg je als de extreemlinksen van groen(?) aan het bewind zijn.

  4. Stel dat een VB-minister (als het ooit zo ver komt) ingrijpt in ‘ontoelaatbare’ meningen? Hebben de trado’s ook dan nog vertrouwen? Vrije meningsuiting? Het wordt stilaan een bitter en zuur lachertje.

  5. Zo dan hebben de sociale media politie – en bestraffing bevoegdheid. Scheiding der machten ooit van gehoord ? Censuur? 1984 , George Orwell is dat boek ooit verschenen? Zonder vrije mening geen democratie, de besluiten van het Nuremberg tribunaal zijn Nuremberg helder : verzet is verplicht tegen misdaden tegen de mensheid. Tijd om burger ongehoorzaamheid een level te verhogen . Deze misdaad zou goed uitkomen voor O-vld, Vooruit, groen en Cd&V ze hebben de sociale media in handen. Het Marrakech van de vrije meningsuiting grijpt ons bij de strot.

  6. Inderdaad onze groene jongens en meisjes, alsook die van de rode garde (Vooruit en PVDA) willen maar al te graag censureren als de ideeën niet in hun kraam passen. Voor zichzelf bepalen ze zelf wel dat zij alle kritiek op anderen mogen geven en hun meningen NOOIT gecensureerd mogen worden.

Plaats een reactie

Delen