De Nederlandse politie. Foto Shutterstock.

De Nederlandse politie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Rotterdam: ondermijningsonderzoek leidt tot 9 aanhoudingen

Ruben Notteboom

In Rotterdam leidde een ondermijningsonderzoek tot 9 aanhoudingen. Er werd bijna 400.000 euro in beslag genomen. Het gaat om een onderzoek van de Rotterdamse politie en een onderzoek van het het Hit And Run Cargo-team (HARC), in samenwerking met de douane en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, FIOD.

“Door raakvlakken tussen de twee onderzoeken is op 17 mei tegelijkertijd overgegaan tot doorzoekingen en aanhoudingen”, zegt de politie in een persbericht.

Cocaïne-invoer via haven van Rotterdam

Eén van de onderzoeken focuste zich op grootschalige cocaïne-invoer. De cocaïne werd verstopt in containers die via de Rotterdamse haven het land binnenkwamen. In  maart werden al drie verdachten aangehouden in het kader van dit onderzoek.

Politierazzia’s

Woensdagochtend voerde de politie enkele razzia’s uit in woningen in  Rotterdam, Bleiswijk, Hank, Etten-Leur, Ridderkerk en Uithoorn. Vijf personen werden tijdens die razzia’s aangehouden. Het betreft individuen van 25, 26, 30, 41 en 50 jaar. “Er werd ook veel dure designerkleding, horloges, auto’s (2) en 240.000 euro gevonden. Die zijn in beslag genomen,” zegt de politie nog.

Op dinsdag, een dag voor de razzia’s, werden ook twee verdachten aangehouden. Het betreft een 28-jarige man die in Rozenburg werd aangehouden en een 50-jarige die in Schiphol werd onderschept. “Met deze aanhoudingen is het onderzoek nog niet afgesloten en worden meer aanhoudingen niet uitgesloten,” besluit de politie.

Wat is ondermijning?

Maar wat is nu precies ondermijning? “Een definitie geven van ondermijning is lastig,” schrijft de Nederlandse politie. “ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen.”

“Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden,” gaat de politie verder. “Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.”

Ook onderzoek naar corruptie bij rederij

Naast het ondermijningsonderzoek, werd ook onderzoek gevoerd naar corruptie en corruptie handelingen van medewerkers binnen een rederij in de Rotterdamse haven. Daar was HARC verantwoordelijk voor. Vier verschillende drugspartijen werden in het kader van dit onderzoek onderschept tussen november 2020 en februari 2021.

Op twee Rotterdamse adressen werden huiszoekingen uitgevoerd. Een 24-jarige en 28-jarige vrouw  werden aangehouden op verdenking van “niet-ambtelijke corruptie en het medeplegen van het importeren van verdovende middelen.” “Net als bij het andere onderzoek werden ook in dit onderzoek luxe goederen in beslag genomen, waaronder een auto, designerkleding en luxe accessoires. Daarnaast werd in totaal bijna 150.000 euro gevonden in beslag genomen,” meldt de politie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Rotterdam: ondermijningsonderzoek leidt tot 9 aanhoudingen”

  1. ““Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen.” die uiteraard de verkregen gelden mogen behouden …

Plaats een reactie

Delen