De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Rusland provoceert door VS officieel ‘onvriendelijk’ te verklaren

Wijnand Meeus

Rusland heeft de Verenigde Staten en Tsjechië op een lijst met ‘onvriendelijke’ landen geplaatst. Door dit decreet kunnen de landen minder of zelfs geen Russisch personeel meer tewerkstellen in hun ambassades. De ondertekening van het decreet komt net enkele dagen voor de eerste ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov.

Volgens een decreet van de Russische regering, dat donderdag is ondertekend en vrijdag is gepubliceerd, zijn de twee landen als ‘onvriendelijk’ verklaard. De lijst werd op vraag van de Russische president Vladimir Poetin opgesteld om ‘de belangen en veiligheid van Rusland te beschermen’. Volgens het decreet wordt de tewerkstelling van Russisch personeel in de Tsjechische ambassade in Moskou beperkt. De Verenigde Staten mogen zelfs geen Russen tewerkstellen in hun ambassade in de Russische hoofdstad.

Tsjechië en Rusland hebben sinds april een diplomatieke ruzie, omdat Tsjechië Rusland ervan verdenkt achter een aanslag in 2014 te zitten. Het aantal ambassademedewerkers van beide landen is sindsdien al flink verminderd. Ook de Verenigde Staten besloten bijgevolg enkele van hun diplomaten weg te halen uit het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Rusland provoceert door VS officieel ‘onvriendelijk’ te verklaren”

Plaats een reactie

Delen