Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de VN - Foto: Shuttestock

Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de VN - Foto: Shuttestock

Uncategorized

Secretaris-Generaal van VN roept op tot staak-het-vuren tussen Israël en Palestina

Niels Geerinck

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres roept op tot een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen. De VN hield vandaag een Veiligheidsraad omtrent het escalerende conflict.

Guterres vreest dat de situatie steeds verder uit de hand zal lopen. Volgens hem lonkt er dan ook een humanitaire crisis om de hoek. “Deze zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en verwoesting moet onmiddellijk stoppen.”, aldus de Secretaris-Generaal.

“Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid”

Tijdens de Veiligheidsraad richtte de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki zich tot de Israëlische ambassadeur. Volgens hem zijn de Israëlische autoriteiten schuldig aan agressie tegenover het Palestijnse volk en plekken die voor de Palestijnen van groot belang zijn. In zijn betoog herinnerde al-Maliki aan de geweldplegingen bij de al-Aqsamoskee.“Sommige mensen willen deze woorden – oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid – niet gebruiken, maar zij weten dat het de waarheid is”, zo zegt al-Maliki.

Hamas is uit op oorlog

De Israëlische gezant Gilad Erdan beet van zich af. Zo beschuldigde hij op zijn beurt de militante Palestijnse beweging Hamas ervan dat ze aansturen op een oorlog met Israël. “Hamas koos ervoor om de spanningen op te voeren”, aldus Erdan.

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen