Disneyland in California. Foto Shutterstock.

Disneyland in California. Foto Shutterstock.

Cultuuroorlog

Sneeuwwitje zorgt voor controverse: “Kus zonder toestemming”

Ruben Notteboom

In Amerika zorgt de nieuwe attractie van Sneeuwwitje in Disneyland voor controverse. Op het einde van de rit wordt namelijk de “ware liefdeskus” gegeven. Maar een vrouw in een eeuwige slaap kan geen toestemming geven, dus die kus kan volgens critici niet door de beugel.

De Disneyrit neemt bezoekers mee op een reis door een mijn in een houten wagentje. Ze volgen de prinses op de vlucht voor de kwaadaardige koningin. Sneeuwwitje eet van de appel, valt in een diepe slaap en wordt eindelijk wakker gekust door haar ware liefde. De rit vertelt dus het bekende, romantische sprookje dat al generaties lang verteld wordt.

“Een kus zonder toestemming kan niet in 2021”

Bepaalde kringen hebben echter veel kritiek op deze nieuwe attractie. De kritiek werd niet veroorzaakt door de nieuwe muziek, de verlichting, de laserprojecties, het animatiesysteem en alle andere nieuwe technologische snufjes, maar door de bekende scène waarin Sneeuwwitje wakker wordt door een kus.

“De nieuwe grote finale van de rit toont het moment wanneer de prins haar vindt en wakker maakt met een kus,” klinkt het bij San Francisco Gate. “Het is echter een kus zonder haar toestemming, terwijl ze slaapt. Het kan dus geen ware liefdeskus zijn omdat slechts één persoon weet dat het aan het gebeuren is. Zijn we het er niet al over eens dat toestemming een groot probleem is in Disneyfilms? We moeten onze kinderen leren dat kussen, wanneer niet beide partijen ermee akkoord gaan, niet door de beugel kan.”

“Sneeuwwitje moet opnieuw worden uitgevonden”

“Het is moeilijk om te begrijpen waarom Disneyland in 2021 nog steeds ervoor zou kiezen om deze scène toe te voegen,” gaat de column verder. “Een oude scène die een verkeerd beeld geeft over wat een man met een vrouw mag doen. Waarom kunnen we Sneeuwwitje niet heruitvinden zodat dit probleem vermeden wordt?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

10 gedachten over “Sneeuwwitje zorgt voor controverse: “Kus zonder toestemming””

  1. en de prins zag sneeuwwitje liggen en wilde haar kussen, maar dacht, ze heeft geen toestemming gegeven, en vertrok terug op zijn wit paard naar zijn koningrijk, waar hij een verbitterde man werd zonder liefde in zijn leven en zijn volk in het ongeluk stortte. sneeuwwitje bleef in haar eeuwige slaap en rotte in duizenden jaren langzaam weg tot er niets meer van overschoot. niemand leefde nog lang en gelukkig maar een hoop mensen kwamen in de grootste miserie in het landje van de prins die stierf zonder nakomelingen en zijn land in verval achterliet . einde . mooi alternatief ? het zijn sprookjes he, van in de tijd dat huwelijken volledig op voorhand met politieke bedoelingen werden afgesproken en dan een huwelijk uit liefde ? mooi toch of is mijn eind beter ? tijd dat er toch eens wat mensen gaan “ontwaken”

  2. SneeuwWITJE? Oh my God! Voortaan moet ze ZWARTsneetje heten. En die steelse kus kan in #MeToo tijden ook niet meer en is bovendien een flagrante zonde tegen de ‘social distancing’.

  3. Och het gaat al veel verder dan we denken, bij openen van m’n app. van het ziekenfonds kwam er een dame in ’t zicht ,wonderlijk wel gelijkend op de fel besproken ex-VLD politica die met subsidies zichzelf zou hebben verrijkt…
    Denk dat tal van dergelijke instelling zoals ook dit ziekenfonds zich bijna verplicht voelen de ‘Woke’ hysterie tegen wil en dank over te nemen .
    Zo zijn ze ook , of zo denken ze toch, veilig en mee in de diversiteit die wordt opgelegd… hoe lang nog.

  4. Voeg daarbij dat die prins op een WIT paard reed en je kan begrijpen dat de woke-waanzinnigen helemaal door het lint gaan. Blijkt trouwens dat Sneeuwzwartje later transgender werd en subsidies kreeg om de 7 dwergen een vzw te laten oprichten om de mijn, waarin zij werkten, te laten ombouwen tot een dansstudio. Ziezo, sprookje wokegewijs herschreven. Iedereen tevreden nu?

  5. Dat de koningin een moordopdracht geeft, dat Sneeuwwitje als beeldschoon meidje haar intrek neemt bij een stelletje rare mannetjes die in geen jaren een vrouw hebben gezien en dat de koningin uiteindelijk zelf de moordklus beëindigt is geen probleem… maar die kus, dat is schokkend.
    Als je tussen leven en dood zweeft na een ongeval zorg dat je nog de woorden: “Kus me” over de lippen krijgt of het is over en uit.

Plaats een reactie

Delen