em. prof. Mark Elchardus, voor de gebouwen van de VUB - Foto: Photonews

em. prof. Mark Elchardus, voor de gebouwen van de VUB - Foto: Photonews

Binnenland politiek

Socioloog Mark Elchardus: “Uit respect voor dit land en zijn defensie stapt u best op, mevrouw Dedonder”

Niels Geerinck

Socioloog Mark Elchardus blikt in zijn column in De Morgen terug op een bewogen week. Elchardus is emeritus professor aan de VUB. Hij hekelt de aanpak van de zoektocht naar Jürgen Conings en reageert fel op de uitlatingen van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Volgens hem zijn er “stalinistische zuiveringsacties van totale willekeur” op komst. Ook Theo Francken (N-VA) reageerde op zijn Facebook-pagina al met de column van Elchardus.

Volgens de professor treft de zoektocht naar Conings erg veel gelijkenissen met de ontsnapping van Dutroux. Elchardus analyseert in zijn column hoe de politiek op beide incidenten heeft gereageerd. “Niet dat er ook maar enige gelijkenis is tussen Conings en Dutroux. De laatste is een monster, de eerste lijkt me een man uit evenwicht die voorlopig niemand kwaad heeft gedaan, buiten iedereen de stuipen op het lijf jagen en voor veel overlast zorgen. Neen, de pertinente vergelijking heeft betrekking op hoe politiek wordt gereageerd.“, zo schrijft hij.

Geen toevalligheid

Hij wijst erop dat de politieke verantwoordelijkheid destijds genomen werd. Zelfs al konden de toenmalige ministers van defensie en justitie er vanzelfsprekend niets aan doen dat de cipier die moest instaan voor de bewaking van Dutroux, in slaap viel. Dat was eerder een factor van toevalligheid. Toch namen ze ontslag. De legertop en minister van Defensie beschikten daarentegen nu wel over alle nodige informatie omtrent Conings. Van ’toevalligheden’ geen sprake nu. Volgens Elchardus informeerde de minister zich onvoldoende en zou ze hieruit zelf de conclusies moeten trekken en zo de eer aan zichzelf laten. “De minister had toch eens eerder contact kunnen opnemen met de legertop om te informeren wat die zoal deed met de informatie betreffende potentieel gevaarlijke personen. In een situatie waar gevreesd wordt voor terrorisme en geweld, ligt een dergelijke demarche voor de hand. Nochtans denkt de minister van defensie, Ludvine Dedonder (PS), niet aan opstappen.”

Politiek klimaat

Dat Dedonder niet opstapt wijst volgens Elchardus op een verandering van het algemeen politiek-klimaat. Volgens hem is het moreel kompas volledig het noorden kwijt. “Terwijl honderden militairen en politiemensen op zoek zijn naar Jürgen Conings spreekt de minister niet van hem in te rekenen, maar van hem “onschadelijk te maken”, zo schrijft hij. Daarnaast wijst Elchardus op de voornemens van Dedonder om zogenaamde ‘rechtsextremisten’ bij het leger streng aan te pakken. Over andere vormen van extremisme rept ze echter geen enkel woord, zo viel de professor op. “De minister stelt dat zij voortaan iets strenger gaat toekijken op wie toegang heeft tot oorlogstuig en gevoelige informatie, maar dat geldt in de eerste plaats voor ‘rechtsextremisten’ voegt ze daar in hetzelfde interview aan toe. Andere extremisten mogen blijkbaar in het arsenaal blijven rommelen.”, aldus Elchardus.

De politieke recuperatie door Dedonder

Elchardus uit zijn bezorgdheden omtrent de politieke recuperatie van de zaak Conings door Dedonder. “De minister wil, zo kondigde zij aan, de zaak Jürgen Conings ook aangrijpen voor een politieke zuivering van het leger: “(…) voor extremisten, fascisten, racisten en seksisten is hier geen plaats”. Het klinkt wederom stoer, maar de vraag die zich daarbij stelt is wie gaat bepalen wie seksist, racist, fascist of extremist is.”, zo schrijft de professor.

“We kunnen ons, met andere woorden, bij een dergelijke zuivering aan veel willekeur verwachten”, zo voegt hij eraan toe. De professor uit zijn twijfels bij het professioneel functioneren van een minister die haar personeel gaat selecteren op politieke kleur. “Ons leger verdient dat niet. Voor een minister van defensie die militair personeel op politieke gezindheid wil selecteren is er geen plaats in een democratie.”, klinkt het.

Stalinistische zuiveringsacties

De emeritus professor reageert in zijn sluitstuk hard op de gekleurde bedoelingen van Dedonder. Volgens hem heeft Dedonder geen voeling met de realiteit. “Uit respect voor dit land en zijn defensie stapt u best op, mevrouw Dedonder. U hebt ook duidelijk de verkeerde voorbeelden voor ogen.” zo schrijft hij. “De meerderheid in dit land snakt naar kalm en doeltreffend beleid. Slechts een klein deel van de bevolking zit te wachten op de aankondiging van stalinistische zuiveringsacties.”, zo besluit de professor finaal.

“Klopjacht op alles wat Vlaams en rechts is, is geopend”

De column is ook NVA-kopstuk Theo Francken niet ontgaan. Hij publiceerde het integraal via een Facebookbericht op zijn pagina. Francken kwam in de Kamer al vaker in aanvaring met Dedonder.

Volgens Francken grijpt deze regering de zaak rond Jürgen Conings aan om een politieke klopjacht op alles wat Vlaams en rechts is, te faciliteren. “Militair die Jurgen kende wordt teruggeroepen uit Afrika, Facebookgroepen waarvan elk lid nu wordt gescreend en opgelijst…De jacht op alles wat Vlaams en rechts is, is geopend. Vivaldi toont haar ware gelaat.”, zo schrijft Francken.

Daarnaast is hij kritisch voor de besparingen op defensie, die de Regering-De Croo aankondigde in het begin van de legislatuur. “En intussen blijft deze regering verder besparen op Defensie. Honderden miljoenen moeten er gezocht worden voor 2022.”, aldus Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “Socioloog Mark Elchardus: “Uit respect voor dit land en zijn defensie stapt u best op, mevrouw Dedonder””

  1. Wat mij de laatste weken heeft geleerd is dat waar ik vroeger pleitte voor confederalisme (waarbij bv defensie federaal bleef) ik mij volledig heb vergist.
    Confederalisme is de verkeerde weg met een vivaldi regering. De enige echte weg is Vlaamse onafhankelijkheid, maar dit betekent dat N-VA duidelijk meer assertiviteit zal moeten tonen, en niet enkel Theo Francken.

  2. Waarde heer Elchardus, volkomen eens met het betoog in deze column doch ik raad u aan om voor een vertaling in het Frans te zorgen. Mevrouw Dedonder haar kennis van het Nederlands zal niet voldoen zijn om de inhoud van uw schrijven te begrijpen. Dit is België, niet waar. Waalse ministers hoeven de belangsrijkste taal van ten lande niet te begrijpen. Pour les flamands la même chose….

  3. La “Belgique de papa” is terug van weg geweest…neen, ze is nooit weg geweest!

    De praat van Mevrouw de Donder, excuseer, van Madame la ministre De Dondère kan enkel in dit surrealistisch landje.
    Weg ermee!

  4. Het is geen kwestie van assertiviteit bij Bart De Wever. Die man heeft zijn Vlaams petje geruild voor een Waalse haan. Daar bestaat een Franstalig spreekwoord perfect van toepassing is op de Vlaamse kiezers die met zich laten sollen door hun politici: “Je suis cocu, mais content”.

  5. In de jaren 1980 heb ik Nederlandstalige brieven geschreven naar Franstalige burgemeesters in Brussel (FDF), Wezembeek-Oppem (Union), Waterloo (MR)) die het Nederlands niet machtig waren, en toch kreeg ik een relevant antwoord in het Nederlands. De ervaring heef mij trouwens geleerd dat Waalse en Brusselse mandatarissen doorgaans hoffelijker zijn, met de burger die info vraagt, dan de huidige generatie Vlaamse politici (N-VA, SP-A en CD&V scoren slecht). Voorbeeld: Louis Tobback beantwoordde briefwisseling. Zij opvolger burgemeester Ridouani van Leuven niet. Misschien omdat ik het Arabisch niet machtig ben.

  6. Een huwelijk dat duurt omwille van de centen is een slecht huwelijk.
    In dit land blijven de Franstaligen het huwelijk “België” enkel volhouden omwille vd transferts.
    Het is dus een slecht huwelijk en partner Vlaanderen krijgt nergens respect van de franstalige tegenpartij.
    We worden op alle gebied misbruikt. Iedereen weet het,maar het wordt gevoed en geduld door het establisment
    Wie een klein beetje deze manipulaties door ziet walgt van dit land.

  7. Federalisme of confederalisme met de federatie Wallonie-Bruxelles zal ten gronde niets veranderen. Waarom ook? De Vlaamse politie partijen prostitueren zich voor een zitje in de Wetstraat en de privilegies van Walen en Brusselaars zijn dank zij de Tsjeven, Sossen en de liberale kosmopolieten grondwettelijk gebetonneerd (sic). Wat valt er dan behoudens ministeriële zitjes nog te onderhandelen? De enige optie is een politieke staking. Dwz dat de Vlamingen weigeren deel te nemen aan de vorming van een Belgische regering en in het federaal parlement hun meerderheid gebruiken om de Belgische instellingen te blokkeren en de Vlaamse onafhankelijkheid uit te roepen. Het vereist Vlaamse solidariteit en een stevige ruggengraat. Momenteel beantwoordt alleen het Vlaams Belang aan die criteria. Quid N-VA? Die focussen zich momenteel prioritair op Israël en hun aandelen in de nv Belgikske.

Plaats een reactie

Delen