Noord-Korea: Kim Jong-Un wil "exponentiële toename" van zijn nucleair arsenaal

Screenshot @nknewsorg

Uncategorized

Spanning tussen Armenië en Azerbeidzjan loopt opnieuw op

Jakob Kürüm

Terwijl de ogen van de wereld op de Gazastrook gericht zijn, loopt de spanning ook in de Kaukasus opnieuw op. Armenië beschuldigt Azerbeidzjan ervan Armeens grondgebied binnen te dringen.

Volgens de Armeense premier Nikol Pasjinyan infiltreerden Azerbeidzjaanse troepen 3 kilometer in zuidelijk Armeens grondgebied. Volgens Pasjinyan reageerden de Armeense troepen met een “passend tactisch maneuver”.

“Het is een inbreuk op het soevereine grondgebied van Armenië”, zei Pasjinyan. “Dit is een daad van subversieve infiltratie.” Volgens de Armeense premier probeert Azerbeidzjan het meer Sev Lich, dat op de grens tussen beide landen ligt, te belegeren. De procureur-generaal van Armenië opende een strafzaak naar de schending van de territoriale integriteit door Azerbeidzjan.

Macron spreekt steun uit voor Armenië

De Franse president Emmanuel Macron de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om de zaak uit te klaar. Hij eist ook dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt van Armeens grondgebied. “Azerbeidzjaanse strijdkrachten zijn Armeens grondgebied binnengevallen. Ze moeten zich onmiddellijk terugtrekken”, aldus Macron.

Macron hield op donderdag ook telefonisch overleg met Pasjinyan. Macron benadrukte dat Frankrijk gehecht is aan de territoriale integriteit van Armenië en beklemtoonde de noodzaak van een onmiddellijke terugtrekking van de Azerbeidzjaanse troepen van het Armeense grondgebied.

Vorig jaar raakten Armenië en Azerbeidzjan slaags in een oorlog over de van oudsher Armeense regio Nagorno-Karabach. Het zes weken durende conflict kostte ongeveer 6.000 mensenlevens en eindigde nadat Armenië grote delen van het gebied had afgestaan.

Wij, de Armeense gemeenschap van België veroordelen de laatste agressieve stappen van Azerbeidzjan en eisen het vertrek uit de officiële grenzen van de Armeense republiek. Hun cynische en onbegrijpelijke houding kan alleen maar de situatie in regio verder destabiliseren. We verwachten ook een sterk signaal vanuit internationale gemeenschap en vooral vanuit Europa”, zegt Shahnur Minasyan, Algemeen coördinator van de Armeense organisaties van België.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jakob Kürüm (°1994, Paderborn) is een zichtbaar en actief lid van de oosters-christelijke gemeenschap in Mechelen. Gemotiveerd door een groot maatschappelijk besef volgt Kurum het lijden en de vervolging van de christelijke geloofsgemeenschap in het Midden-Oosten en de rest van de wereld op.

Plaats een reactie

Delen