Stafchef Defensie Michel Hofman start 'intern' onderzoek: "Er zijn misschien fouten gebeurd"

Stafchef van Defensie Michel Hofman. Photonews.

Uncategorized

Stafchef Defensie Michel Hofman start ‘intern’ onderzoek: “Er zijn misschien fouten gebeurd”

Kristof Luypaert

Defensie is zelf een intern onderzoek gestart om eventuele “lacunes” in het functioneren van de militaire diensten naar boven te brengen. Dat zei stafchef Michel Hofman donderdagavond in een reactie op de zaak-Jürgen Conings.

“Er zijn misschien fouten gebeurd”, gaf Hofman toe aan Belga. In Limburg gaat intussen de zoekactie naar de voortvluchtige gewapende militair verder. Politie en leger zijn sinds er sinds dinsdag op zoek naar de man, die in een afscheidsbrief zou gedreigd hebben met geweld.

Voorlopig zijn er nog geen slachtoffers gevallen. De Belgische overheid, leger en politiediensten slaagden er ondanks een massale machtsontplooiing van meer dan 500 manschappen niet in de man te vatten.

Het interne onderzoek is toevertrouwd aan de inspecteur-generaal van Defensie, generaal-majoor Peter Devogelaere. Het onderzoek moet volgens Hofman “mogelijke disfuncties bij de strijdkrachten aan het licht brengen.

Het onderzoek dat Defensie viert gebeurt parallel met een gerechtelijk onderzoek van het federale parket. Dat moet toelaten “de goede conclusies te trekken” en “de goede maatregelen” te nemen, besloot Hofman.

Conings stond op een lijst van OCAD (orgaan voor de dreigingsanalyse, red.). Hij belandde op die lijst vanwege ‘extremistische’ ideeën en kreeg binnen Defensie eerder al een tuchtsanctie. Desondanks had hij toch nog steeds toegang tot een depot van waaruit hij allerlei zware wapens kon meenemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

5 gedachten over “Stafchef Defensie Michel Hofman start ‘intern’ onderzoek: “Er zijn misschien fouten gebeurd””

  1. Belgisch leger anno 2021:
    * klop klop*
    – Dag sergeant.
    – Dag korporaal.
    – Zeg, sergeant, mag ik eens een raketwerper lenen?
    – Zeker jongen, maar na het weekeinde mooi terugbrengen hè?

Plaats een reactie

Delen