Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

Theo Francken haalt uit naar premier De Croo: “Regering van politieke intimidatie”

Anton Schelfaut

In een weekendinterview met De Tijd hekelde premier Alexander De Croo (Open Vld) dat “alles zo traag gaat in dit land” en dat de “politiek veel conflictueuzer is geworden”. In een bericht op Theo Tuurt dient N-VA-Kamerlid Theo Francken hem van antwoord. “De regering van politieke intimidatie” is volgens hem zelf verantwoordelijk voor het conflictueuze politieke klimaat.

Alexander De Croo heeft een regering gevormd zonder meerderheid in Vlaanderen, waardoor hij volgens Theo Francken zelf een conflictueus politiek klimaat heeft gecreëerd. Bovendien heeft de premier “een hoop ministers benoemd die geen stemmen halen of zelfs niet deelnamen aan de verkiezingen”.

De Croo heeft ervoor gekozen “om met maar liefst 7 partijen te besturen en alle traditionele partijen mee te nemen die door hun zuilen en belangenorganisaties al decennia van stilstand hun handelsmerk maken”.

De premier voert een centrumlinks beleid en schuift de twee grootste partijen van het land (N-VA en VB) aan de kant. Op die manier negeert de premier het signaal van de kiezer, meent Francken. Daarnaast zou hij beide partijen ook “arrogant” behandelen in het parlement door al hun voorstellen consequent weg te stemmen, maar die van extreemlinks wel goed te keuren.

Verder wijst Francken ook op het “strenge en bij momenten onlogische” coronabeleid dat de regering voert via ministeriële besluiten en zonder goedkeuring van het parlement. Daarbij zou elke roep om vrijheid met harde repressie en zonder veel consistentie de kop worden ingedrukt. “Wat voor de ene bevolkingsgroep mag, mag voor de andere niet”, klinkt het.

“Dan moet je niet komen pruilen dat de politiek conflictueus is. Dat heb je dan zelf veroorzaakt”, besluit Francken. “Dit is de regering van de politieke intimidatie. Democratie op zijn smalst. En gevaarlijkst.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Theo Francken haalt uit naar premier De Croo: “Regering van politieke intimidatie””

  1. N-VA heeft aan zichzelf te danken, ze hebben de kans gehad om een regering te vormen met de PS en Georges Louis Bouchez die heeft alles gedaan om N-VA buitenspel te zetten.

  2. Meneer Francken, wat is het concreet politiek alternatief van N-VA, voor de Belgische impasse, voor zover uw partij er een heeft? En wanneer overweegt N-VA haar communautair partijprogramma uit de diepvries te halen? Of is de sleutel van die diepvriezer nog altijd in bezit van Franstalige liberaal Charles Michel? Jan Jambon en Liesbeth Homans, allebei N-VA, lijken wel notarissen van het Belgisch niveau. Geen Vlaamse profilering zoals we gewoon waren met de vorige parlementsvoorzitter Jan Peumans. Communautair zijn de liberalen en N-VA sinds 2014 allebei a-sexueel. Qui se ressemble, s’assemble nietwaar. Inzake burgerrechten en vrije meningsuiting profileren de liberalen en OVLD in het bijzonder zich onbeschaamd als vijanden van de vrijheid. Daar loopt het inderdaad fundamenteel fout. Maar ondertussen deelt N-VA wel, zonder schroom en scrupules, de lakens met die antidemocraten in Antwerpen en de Vlaamse regering. Onderhavige politieke collaboratie tijdens WO2 gaf wel aanleiding tot de epuratie en repressie bij de machtswissel vanaf september 1944.

  3. Hij zegt: “negeert het signaal van de kiezer” .Neenee, negeert dat de regering voor de kiezers werkt en enkel haar bestaansrecht heeft zolang ze niet tiranniek wordt. Deze regering is niet democratisch, laat staan verkozen en de mensen zullen zien dat ze haar macht nooit meer zal afgeven. Wij hebben geen politici nodig om “signalen” te geven. Jullie moeten doen wat wij zeggen of voor de rest van uw leven vluchten.

  4. het klopt als een bus wat theo francken zegt een pak ministers zonder enige ervaring 4 minister zonder 1 enkele stem gewoon schandalig dit is de vlamingen uitlachen in hun gezicht dat lukt misschien eenmaal maar zeker geen 2 maal

  5. Dat N-VA eerst eens begint met zijn eigen programma niet langer te verloochenen.Stemmen op de N-VA is ironisch genoeg momenteel de grootste garantie dat België blijft bestaan!De partij van mijnheer Francken veranderde in een pure machtspartij die nu in een hoekje zit te pleuren omdat ze zichzelf in de oppositie heeft geparkeerd.De minister president loopt aan het handje van De Croo en mag af en toe eens miauwen.Het wordt de hoogste tijd dat BDW het geweer van schouder verandert en stopt met het verketteren van het VB.Indien men de ingeslagen koers blijft aanhouden dan vrees ik dat de N-VA zichzelf na de komende verkiezingen volledig in de vernieling rijdt en op het bankje van de elfjes mag plaatsnemen!

Plaats een reactie

Delen