Truiense journalist na huiszoeking: "Als politicus gerecht inschakelt om journalisten mond te snoeren zijn we ver van huis"

Dirk Selis, freelance journalist (links), CD&V burgemeester Veerle Heeren. Foto: LinkedIn/CD&V

Uncategorized

Truiense journalist na huiszoeking: “Als politicus gerecht inschakelt om journalisten mond te snoeren zijn we ver van huis”

Kristof Luypaert

https://redactie.palnws.be/2021/05/journalist-die-vaccinfraude-burgemeester-aan-het-licht-bracht-wordt-ondervraagd-door-parket/

Dirk Selis (46), de freelance journalist van de lokale website Trudocs reageert kalm en vastberaden nadat een Limburgse onderzoeksrechter gisteren een huiszoeking liet uitvoeren. “De klacht met burgerlijke partijstelling komt van burgemeester Veerle Heeren zelf. Dat je als politicus het gerecht inschakelt om journalisten de mond te snoeren vind ik laakbaar. Dan zijn we ver van huis”, klinkt het. “In een democratie waar er persvrijheid en vrije meningsuiting bestaat is dat geen goede zaak.”

Dirk Selis kreeg gisteren een telefoontje van het gerecht. Op dat moment stonden twee agenten van de Federale Gerechtelijke Politie en twee agenten van de Computer Crime Unit, met een bevel van de onderzoeksrechter bij hem voor de deur. Selis was op dat ogenblik niet thuis. Naar eigen zeggen begaf Selis zich terug naar huis, maar “zonder mijn wapens” bij. Hij verwijst daarbij naar zijn laptop en smartphone als werkmateriaal. De huiszoeking leverde op dat vlak dus niets op.

Na afloop van de huiszoeking volgde een kort verhoor en na overleg met de onderzoeksrechter mocht hij opnieuw beschikken. “Mijn bron mag op de twee oren slapen”, verzekert Selis ons. “Ik vind dat heel belangrijk. Onze bron is iemand met een zeer groot moreel kompas. Iemand die echt lang heeft wakker gelegen over deze zaak en die er is mee naar buiten getreden, na erg lang nadenken.”

Verhoord zonder advocaat

https://redactie.palnws.be/2021/05/onderzoeksrechter-en-speurders-bezoeken-vaccinatiecentrum-sint-truiden-wie-lekte-informatie-over-veerle-heeren/

De geruchten over de ‘vaccinatie voorkruiperij’ van Veerle Heeren (CD&V) circuleerden al een tijdje in Sint-Truiden. “De bewijzen die we te zien kregen waren keihard en stonden zwart op wit. Ze bevestigden ook wat we al lang vermoedden. Het gonsde immers al langer van de geruchten in Sint-Truiden.”

Of hij verhoord is als ‘verdachte’ of als ‘getuige’ is hem door de agenten alvast mondeling niet meegedeeld. Dat is nochtans wel verplicht. Selis werd tijdens zijn verhoor niet bijgestaan door een advocaat. Veel had hij sowieso niet te vertellen. De journalist beroept zich namelijk op het bronnengeheim.

“Na afloop van het verhoor is er gebeld met de onderzoeksrechter, om te kijken of ze mij gingen meenemen en aanhouden”, legt Selis uit. Uiteindelijk mocht hij beschikken.

“Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat politie zelf verveeld zat met de situatie”

Volgens Selis kreeg hij de voorbije 24 uur heel veel steunbetuigingen. “Ook de Vereniging van Vlaamse Journalisten (VVJ) neemt mijn zaak ernstig en bereidt juridische stappen voor”, klinkt het.

Selis wil geen kwaad woord gezegd hebben van de politieagenten die de huiszoeking uitvoerden en hem verhoorden. “Ik moet zeggen dat die vier heren zeer correct waren. Toch kon ik me niet van de indruk ontdoen dat ze zelf een beetje verveeld zaten met de situatie.”

Selis breekt een lans voor meer respect voor de lokale journalistiek. “Als freelance journalist schrijf ik voor een lokale website. Men probeert dat dan te marginaliseren. Dat is jammer. Want of je nu een journalist bent voor Trudocs of voor Terzake. Zolang je een deontologische code respecteert zijn beiden evenwaardig.”

Ondanks het bezoek van de politie blijft Selis gevoel voor humor overeind. “Der Untergang is mijn favoriete film”, laat hij nog weten. “Maar deze film vind ik wel veel beter.”

Donderdag stapten de onderzoeksrechter in het gezelschap van de Federale Gerechtelijke Politie ook nog af in het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden. Officieel ging het om een ‘oriënterend bezoek’. Dat gebeurde wel in het gezelschap van een vertegenwoordiger van de Orde van Geneesheren.

“Illegale huiszoeking”

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) neemt intussen de verdediging van Dirk Selis op zich. “De VVJ herinnert eraan dat de wet van 7 april 2005 op de bescherming van het journalistieke bronnengeheim dergelijk gerechtelijk optreden formeel verbiedt”, klinkt het. De beroepsvereniging voor journalisten kondigde aan de gerechtelijke en politieke verantwoordelijken te zullen aanspreken over wat zij een “illegale huiszoeking” en een “misstap” noemen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

10 gedachten over “Truiense journalist na huiszoeking: “Als politicus gerecht inschakelt om journalisten mond te snoeren zijn we ver van huis””

  1. Ik roep de democraten op om zich niet te laten intimideren door de gerechtelijke acties van de liberale/Vivaldi fascisten. Hou de bewijsstukken van de intimidaties zorgvuldig bij. Ooit zullen we erin slagen dit land te bevrijden van de liberale & Vivaldi staatsgreep en van onze verdrukkers op hun beurt voor de rechtbank rekenschap vragen.

  2. Ja Sam dan is de organisatie van Vlaamse journalisten ook niet zuiver … op de graat .. die van T’Scheldt Moest een tijd de cel in. Dat is in politie zone kleinbrabant .. een hoofdinspecteur in burger zonder badge kwam vorig jaar in volle Corona periode bij mij langs om een klacht te behandelen van over buur … om mijn vogelvoederpan die in mijn voortuin staat naar achteren te verplaatsen ..ze noemen deze inspecteur van de Horeca .. snap Je ?

  3. Mijn grootvader, iemand die de “mof” het heel lastig heeft gemaakt 80j geleden, zei me het toen ik klein was: pas op voor de mof, maar evengoed voor je eigen politieke vertegenwoordigers. En gelijk kreeg de man, alleen is het nu erger, destijds kon je het op de mof steken, nu zijn het de “traditionele partijen” die de taak over genomen hebben. Dit land is rotter dan Irak onder Saddam.

  4. Bij ’t Scheldt ging het er iets minder correct aan toe. Geen vereniging die zich daar druk om maakte. Het ging over een iets grotere affaire met een hele partij – Open VLD – die daar in opspraak kwam.

  5. Van dag tot dag en op allerlei vlak ontaardt deze gewezen democratie meer tot PoCo-Dictatuur ; onze Burgerlijke Vrijheden worden schijf per schijf geamputeerd en dat is al jaren aan een stuk bezig en niet alleen qua wat eens onze “Vrijheid van Meningsuiting” geweest is, vooraleer ze op dieet werd geplaatst door het PoCo-Loge Repressieapparaat en zijn Inquisitoire trawanten.

  6. Alexander,de vivaldi groep mag je geen fascisten noemen,fascisten zorgen voor recht,orde,vrijheid,welvaart,die vivaldi groep zijn een verzameling van gemiste dictators en nietwitten waarvan stickie-quickie het hardst roept en zo vlug mogelijk verbannen moet worden.Lachebekje moet niet onderdoen voor q-s.

  7. Als ik me niet vergis dacht ik ergens gelezen te hebben op (a)sociale media dat Dirk Selis actief is/was voor een concurrerende politieke partij, en het eigenlijk meer om een politieke afrekening zou gaan.
    Dat de VVJ voor hem in de bres springt mag/kan niet verbazen.
    Zijn politiek activiteiten waren/zijn voor de sossenwieters. 😉

Plaats een reactie

Delen