(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Turkse luchtaanvallen verdrijven christelijke inwoners in Noord-Irak

Sonja Dahlmans

Twee dorpen in de provincie Dohuk, Irak zouden op 8 mei zijn aangevallen door Turkije. De dorpen Kesta en Chalke werden verlaten door de inwoners en zijn inmiddels geëvacueerd.

In de dorpen Kesta en Chalke, waar de bombardementen zouden hebben plaatsgevonden, wonen met name christelijke families. Volgens hen komen de aanvallen in het gebied met name vanwege de aanwezigheid van de Koerdische PKK. De christelijke inwoners van Irak zijn met name Assyrische christenen, velen onder hen zijn nakomelingen van vluchtelingen van de Armeense genocide. De christelijke gemeenschap in de regio probeert nog altijd te herstellen van het geweld van Islamitische Staat tussen 2014 en 2017.

Turkse bombardementen in de regio zijn vanaf 23 april toegenomen. Hiermee krijgt het land de kans daar een nieuwe militaire basis aan te leggen. Andere bronnen melden ook dat Turkije chemische wapens heeft gebruikt in het noorden van Irak. Dit zou onder andere ook in de provincie Dohuk gebeurd zijn. Het is de Koerdische organisatie KCK die deze beschuldiging aan het adres van Turkije heeft gedaan in een interview met de Britse krant de Morning Star.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Turkse luchtaanvallen verdrijven christelijke inwoners in Noord-Irak”

  1. Turkije pleegt misdaden tegen de menselijkheid, massamoord op christenen en Koerden in Noord-Irak, en niemand is geïnteresseerd. Noch de VN, de VN-Veiligheidsraad, Unicef, ICC, Europese Unie, Arabische Liga, niemand, hoe interessant. Erdogan is een van de grootste moordenaars van deze eeuw, naast zijn goede vrienden Assad en Khamenei. Erdogan is een crimineel van wereldklasse. Hij moet worden opgepakt, naar het ICC worden gebracht en veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.

Plaats een reactie

Delen