Twitter schorst Spaanse politicus wegens foute tweet: "Een man kan niet zwanger worden"

De Spaanse politicus Francisco Jose Contreras (VOX). Foto: WikiPedia.

Cultuuroorlog

Twitter schorst Spaanse politicus wegens foute tweet: “Mannen kunnen niet zwanger worden”

Kristof Luypaert

Francisco José Contreras, plaatsvervanger van de extreemrechtse Vox-partij in Spanje, is vorige week 12 uur van Twitter geweerd nadat hij had gezegd in een tweet: “mannen kunnen niet zwanger worden omdat ze geen baarmoeder of eicellen” hebben.

De opmerkingen van Contreras waren een reactie op een artikel dat hij op het sociale mediaplatform deelde. Dat artikel ging over een transgender-man die aankondigde vader te zijn geworden en een dochtertje op de wereld te hebben gezet.

Contreras zei in een Facebook-bericht op 11 mei dat hij een melding van Twitter had ontvangen. Daarin is hij geïnformeerd dat hij het Twitterbeleid met betrekking tot “hate speech” had geschonden.

De bewuste tweet die hij moest verwijderen ging als volgt: “Een man kan niet zwanger worden. Een man heeft geen baarmoeder of eicellen”. Contreras reageerde cynisch: “Je kunt zien dat dit hier gaat over ‘fascistische’ biologie. De volgende keer probeer ik wel met 2 + 2 = 4.”

Volgens Twitter heeft Contreras het Twitterbeleid geschonden “wegens het plaatsen van materiaal dat andere mensen bedreigt, lastigvalt of beledigt op basis van hun ras, etnische afkomst, nationaliteit, seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit, religie, leeftijd, handicap of ziekte”.

Een woordvoerder van Twitter weigerde commentaar te geven.

Fans starten tegenactie: #AManCannotBePregnant

Intussen zijn medestanders van Contreras een tegenactie begonnen met als hashtag #AManCannotBePregnant.

“Wij zullen niet aanvaarden dat Twitter een verwrongen, en antropologisch verkeerd, wereldbeeld oplegt,” verdedigde Contreras zijn tweet bij ‘LifeSite News’. “We zullen blijven doorgaan met de waarheid over de menselijke natuur te spreken. Biologische waarheid mag niet worden beschouwd als ‘haatzaaiende taal’. Dat is biologie, geen onverdraagzaamheid.”

Dit is niet de eerste keer dat inhoud van de Vox Partij door Twitter is verbannen. Twitter heeft het officiële Vox-partijaccount gedurende 24 uur uitgeschakeld tijdens de Spaanse verkiezingen in januari. Dat was nadat de partij een bericht had geplaatst waarin ze beweerde dat hoge criminaliteitscijfers verband hielden met Noord-Afrikaanse immigranten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

10 gedachten over “Twitter schorst Spaanse politicus wegens foute tweet: “Mannen kunnen niet zwanger worden””

  1. Hoe raar het ook klinkt voor de al wat ouderen : het kan wel. Als je mentaal als man gevormd wordt geboren met een vagina en uterus, kan je zwanger worden. Je geslacht is meer dan borsten of een penis.

  2. Ik heb ook al mijn hele leven gedacht dat mannen niet kunnen zwanger worden. Op de foor kon men destijds wel ‘de baardvrouw’ bekijken, maar ‘de zwangere man’, dat zou niemand geloofd hebben. Het gezond verstand zegt mij dat een man ‘in positie’ niet zwanger is, maar gewoon een vent met een bierbuik. Daar kan nooit een kind uit komen, toch?

  3. ik heb ook vele rare dingen gedacht toen ik jong was.
    Toen leerde ik echter dat de realiteit net iets gecompliceerder was dan verhaaltjes in ‘De Story’ en begon te leren en studeren.

  4. Het probleem is dat ‘basic biology’ dat wat u leert in het middelbaar, maar een vage afspiegeling is van de realiteit. De ontwikkeling van het geslacht gebeurt niet alleen door een penis te groeien.

Plaats een reactie

Delen