BNP Paribas. Foto Shutterstock.

BNP Paribas. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Verduisterde BNP Paribas overheidsgeld voor een Gabonese dictator?

Ruben Notteboom

De grootste bank van Europa, BNP Paribas, is op 11 mei in beschuldiging gesteld van “witwassen van corruptie en het verduisteren van overheidsgeld”. Dat meldt AFP. BNP Paribas is betrokken in een onderzoek naar de intussen overleden Gabonese president Omar Bongo.

De bank werd beschuldigd tijdens een zogenaamd “biens mal acquis”-onderzoek, wat betekent dat Franse publieke middelen gebruikt worden om dictators te financieren in de voormalige Franse kolonies. De bank zou bepaalde verdachte acties niet gemeld hebben.

Bezit in Frankrijk ter waarde van 32 miljoen, bijna 52 miljoen euro versluisd

Tussen 2002 en 2009 zou “de rekening van het bedrijf Atelier 74 atypisch gefunctioneerd hebben”, wat een rekening is die praktisch enkel gelinkt was aan Bongo. AFP vroeg om een reactie, maar BNP Paribas bleef stil.

In de jaren 90 verwierf de familie Bongo twaalf eigendommen in Parijs en Nice ter waarde van bijna 32 miljoen euro. Ze sluisden geld door naar de rekening van het Gabonese filiaal van Atelier 74 die dan werden doorgestort naar de rekening bij BNP Paribas in Frankrijk. Volgens een rapport uit 2017 werd er zo van 1997 tot 2009 52 miljoen euro versluisd.

“BNP Paribas reageerde niet op verdachte activiteiten”

“Het systematisch gebruik van BNP Paribas had de bank moeten alarmeren”, menen de speurders, die de rol van BNP in dit witwassysteem “doorslaggevend” noemen. Omdat de bank niet gereageerd heeft op deze activiteiten, zou BNP Paribas schuldig kunnen zijn aan witwassen van corruptie en het verduisteren van overheidsgeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Verduisterde BNP Paribas overheidsgeld voor een Gabonese dictator?”

Plaats een reactie

Delen