Uncategorized

Verenigd Koninkrijk wil conversietherapie bannen

Wannes Neukermans

Het Verenigd Koninkrijk wil de zogenaamde conversietherapie bannen. Die therapie heeft als doel de seksuele geaardheid of gender van een persoon te veranderen. De kwestie zou besproken worden tijdens de Queen’s speech van koningin Elizabeth II. Met die toespraak opent de koningin het parlementaire jaar en lijst ze de plannen van het Britse parlement op. 

Een van die plannen zou een verbod op conversietherapie zijn. Met die praktijk worden mensen die homo- of biseksueel zijn “bekeerd”. Het verbod zou zowel in Engeland als in Wales gelden. Het wordt verwacht dat er eerst een publieke consultatie zal worden georganiseerd. Daarbij zal er naar de meningen van het publiek en andere betrokken partijen, zoals professionele therapeuten, worden gepeild.

Verbod al langer beloofd

Theresa May beloofde in 2018, toen ze premier was, al dat ze een eind wilde maken aan de praktijk. Ook huidig premier Boris Johnson benadrukte vorig jaar dat er plannen waren om een verbod op conversietherapie in de voeren. Pas nu lijken die plannen vorm te krijgen.

In 2018 werd er een enquête gehouden onder de Engelse LGBT-gemeenschap. Daaruit bleek dat 5 procent van de 108.000 respondenten al een vorm van conversietherapie aangeboden kreeg. 2 procent van de respondenten waren de behandeling al ondergaan. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Verenigd Koninkrijk wil conversietherapie bannen”

  1. Dit soort therapieën is vooral populair in streng-protestantse kringen, en ze staan bekend om hun heel lage succesgraad. Dat gezegd zijnde, is het de vraag of de staat dit moet gaan verbieden. Als een meerderjarig iemand zo’n therapie wil volgen is dat toch zijn eigen keuze en deel van zijn persoonlijke vrijheid. Correcte voorlichting lijkt me hier een betere keuze dan een zoveelste verbod van de staat uit.

  2. Geloof jij zelf dat je, in zulke streng religieuze gemeenschappen, veel vrije keuze hebt? Zelfs het verplichte standje staat in hun handleiding voor de gebrainwashte onderdaan

  3. Die conversietherapie is veel minder ingrijpend dan gender transformatie. In de US krijgen jongeren van beneden de 10 jaar puberblokkers. Dat vind ik veel erger dan een gesprek met een psycholoog.

Plaats een reactie

Delen