© PAL NWS

© PAL NWS

Uncategorized

Vlaams Belang voert actie in Mechelen voor vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van Voorpost-arrest

Pieter Van Berkel

Vlaams Belang-parlementsleden voerden woensdagavond actie op de Grote Markt van Mechelen, naar aanleiding van de veroordeling van vier Voorpost-leden. “Dit is ver voorbij een gerechtelijke dwaling. Dit is een aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren”, klinkt het.

Vier leden van de rechts-activistische groepering Voorpost werden schuldig bevonden aan ‘racisme en aanzetten tot haat’ wegens het vertonen van een spandoek waarop ‘Stop islamisering’ stond te lezen. Zij werden veroordeeld tot celstraffen, drie met uitstel en één effectief. Hoewel hun activiteit ‘coronaproof’ was, werden de Voorposters nagenoeg onmiddellijk opgepakt. Voorpost protesteerde er tegen het feit dat op exact dezelfde plaats tien dagen eerder tientallen moslims het Suikerfeest vierden en daarbij weinig acht sloegen op de coronamaatregelen.

Als reactie op de veroordeling daagden verschillende Vlaams Belang-parlementsleden woensdagavond op voor regiosecretariaat van de partij, naast het stadhuis van Mechelen, met gelijkaardige spandoeken met dezelfde ‘Stop Islamisering’-boodschap, aangevuld met affiches met de boodschap ‘Stop censuur’.

Bij de aanwezigen waren de meeste kopstukken van de partij, waaronder voorzitter Tom Van Grieken, fractieleiders Barbara Pas (Kamer) en Chris Janssens (Vlaams Parlement), Europarlementslid Gerolf Annemans en Vlaams Parlementslid Filip Dewinter.

“Aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren”

Met de veroordeling vindt de partij niet alleen dat het recht op actievoeren en vrije meningsuiting van Voorpost volledig is aangetast, maar tevens dat onze volledige democratie wordt ondermijnd. “De strafrechtelijke veroordeling van de vier Voorpost-activisten is ver voorbij een gerechtelijke dwaling. Dit is een aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren”, klinkt het.

“Dit is zonder twijfel een van de meest zorgwekkende dingen die ik tijdens mijn politieke loopbaan heb mogen meemaken”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Het ultragevaarlijke precedent dat hiermee wordt geschapen, is moeilijk te overschatten. Het zal op deze manier niet lang duren voordat ook wij geviseerd worden, want wij zijn de partij bij uitstek die ageert tegen islamisering. En wie denkt dat het daarbij zal eindigen, dwaalt. Op deze manier zal iedereen die kritiek heeft op massamigratie en multiculturalisme vervolgd kunnen worden. Maar als je alle dissidente meningen verbiedt, verbied je de democratie.”

“We waarschuwen al jaren voor wat er nu is gebeurd: dat de racisme- en haatwetgeving zou misbruikt worden om legitiem politiek verzet te vervolgen en te bekampen”, klinkt het. “Onze kritiek en waarschuwingen voor een ‘gouvernement des juges’ werd weggelachen, maar het hellend vlak is nagenoeg een regelrechte afgrond geworden. Ik wil dan ook een algemene oproep doen aan al mijn collega’s parlementsleden en alle partijvoorzitters: willen jullie dan werkelijk dat het strafbaar is om tegen islamisering te zijn en dat te uiten? Zo ja, zeg dat dan eindelijk eens eerlijk en luidop. Zo nee, besef dan dat het de volledig verkeerde kant uitgaat en grijp mee in. Stop de censuur.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Vlaams Belang voert actie in Mechelen voor vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van Voorpost-arrest”

  1. Gelijk hebben ze. En veroordeelt deze groep ook, dan staan er volgende keer tien of honderdduizenden. Eens zien of ze die dan ook gaan ‘oppakken’. De lont is aangestoken, het is slechts de vraag hoelang deze is… .

Plaats een reactie

Delen