Vlaams misdaadauteur Pieter Aspe (68) is overleden

Pieter Aspe (Pierre Aspeslag) overleed op 68-jarige leeftijd. (Foto: Photonews)

Uncategorized

Vlaams misdaadauteur Pieter Aspe (68) is overleden

Kristof Luypaert

Zaterdag 1 mei is Pieter Aspe (Pierre Aspeslag) overleden op 68-jarige leeftijd. De populaire Vlaamse schrijver kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen en was vorig jaar al eens twee weken opgenomen in het ziekenhuis. Aspe kampte al sinds vorig jaar met ernstige longproblemen. In augustus 2006 was hij na een hartaanval ook al eens met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

Ook Vlaams Minister-President Jan Jambon sprak al zijn medeleven uit op Twitter.

“Pieter Aspe is veel te vroeg van ons heengegaan”, zo reageert Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon op Twitter op het overlijden van auteur Pieter Aspe. “De meest succesvolle Vlaamse thrillerauteur van de voorbije jaren. Met meer dan 3 miljoen boeken, in vele talen vertaald. Hij was een innemend man met een virtuoze pen. Diep medeleven aan familie en vrienden”, aldus Jambon.

Aspe was een van de best verkopende schrijvers van Vlaanderen maar was tegelijk een laatbloeier. Het duurde tot zijn tweeënveertigste voor hij zijn eerste boek publiceerde.

In 2004 lanceerde VTM de tv-reeks ‘Aspe’, gebaseerd op de boeken rond Van In en Martens. Sinds het tweede seizoen in 2006 waren de scenario’s evenwel niet meer rechtstreeks op de boeken geënt. In 2014 verscheen het tiende en laatste seizoen op het scherm.

Longproblemen

In de zomer van 2006 kreeg de schrijver een eerste keer te maken met gezondheidsproblemen. Na een zware hartaanval viel hij op straat neer vlak voor zijn woning. Na de operatie waaruit bleek dat de oorzaak bij het vele roken lag zwoer de schrijver de sigaretten af. Net als het hoofd personage uit de Van In reeks dronk Aspe nog elke dag zijn Duveltje. Zelfs tijdens de persconferentie na de ziekenhuisopname nam verscheen Aspe met een Duvel naast hem.

Enige tijd later begon hij ook weer te roken. In 2008 liet hij weten zijn Duvels door wijn te hebben vervangen.

Twee jaar later, in 2010, raakte Aspe geveld door een bacterie die een zenuw had besmet. Hij kon een tijdlang niet meer stappen en ook praten ging moeilijk. Ook vorig jaar, in 2020, kampte Aspe met gezondheidsproblemen. Hij belandde twee weken in het Brugse AZ Sint-Jan ziekenhuis. Geen corona, wel longproblemen, bleek toen.

Pieter Aspe verloor in 2016 zijn vrouw Bernadette aan longkanker. Begin 2019 hertrouwde Aspe nog met Tamara Hanegraaf. Aspe laat ook twee dochters na uit een vroeger huwelijk

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Vlaams misdaadauteur Pieter Aspe (68) is overleden”

Plaats een reactie

Delen