Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers (Open Vld). Foto Photonews

Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers (Open Vld). Foto Photonews

Binnenland politiek

Vlaamse regering keurt actieplan tegen extremisme goed (en dat kost 2 miljoen euro)

Wim De Smet

De Vlaamse regering heeft een vernieuwd actieplan tegen extremisme goedgekeurd. Kostprijs: 2 miljoen euro extra per jaar. Met dat geld kunnen steden en gemeenten onder meer een deradicaliseringsambtenaar aanwerven.

“Uit cijfers van OCAD blijkt dat ongeveer 6 op de 10 haatpredikers als islamitisch-extremistisch kunnen bestempeld worden”, meldt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld). “3 op 10 zijn rechts-extremistisch, 1 op 10 zijn links-extremistisch. In 2018 werden 1 op 5 Vlaamse gemeenten geconfronteerd met extreemrechtse signalen, vandaag blijkt dat al 1 op 3 te zijn.”

Online haatspraak

De Vlaamse regering focust zich ook op online haatspraak, zo luidt het op het kabinet van Somers. “Vrijheid van meningsuiting blijft het uitgangspunt”, aldus de minister. “Maar dat wil niet zeggen dat we geen beleid moeten ontwikkelen voor de toenemende invloed van fake news en polarisatie op sociale media. We kijken daarbij niet langer alleen naar daders en slachtoffers, maar ook naar omstaanders. Onder meer leerkrachten, trainers van de voetbalclub, jeugdwerkers kunnen een belangrijke rol spelen. Reageren en rechtstaan als het nodig is, mensen weerbaar maken en sensibiliseren kan gewelddadige radicalisering voorkomen.”

Voor de Vlaamse steden en gemeenten is een sleutelrol weggelegd in het actieplan. “Lokale besturen zijn een belangrijke partner, want zij kennen de situatie op het terrein het best”, luidt het. “De Lokale Integrale Veiligheidscellen worden de spil van dit deradicaliseringsbeleid. Daar brengen we de socio-preventieve partners – bv straathoekwerkers – samen met lokale politie rond één bepaalde casus. We hebben recent het gedeeld beroepsgeheim mogelijk gemaakt zodat alle elementen of tafel kunnen gelegd worden als er signalen zijn van radicalisering. De recente gebeurtenissen met de Limburgse militair maken duidelijk hoe belangrijk het is om informatie uit te wisselen en samen te werken met alle betrokken partners.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

16 gedachten over “Vlaamse regering keurt actieplan tegen extremisme goed (en dat kost 2 miljoen euro)”

  1. Ik begin me af te vragen of Jurgen C. wel bestaat.
    En als ik de verbetenheid vd minister zie, vraag ik me af wie hier de extremist is en wie wie in feite haat…

  2. Ik had van de Vlaamse regering graag een definitie gehad van : “rechts-extremisme”.
    Blijkbaar is geld tegenwoordig geen probleem, want wat imam Somers al heeft buitengegooid kan ik onmogelijk nog bijhouden.

  3. Zal Somers nu alle haat-houdende passages uit de koran laten verwijderen??? Ik ben echt benieuwd hoe consequent/symmetrisch hij zal handelen… ik vrees er wel wat voor..

  4. Wie de bal kaatst,mag hem terug verwachten!!
    Deze beslissing zal als een boomerang in het gezicht terechtkomen van de multikulkliek die zich als tirannen boven hun volk plaatst.
    Schande dat dit openhartige volk door laaghartige leiders wordt geterroriseerd!!!
    Wij zijn het volk!!!

  5. Allé Somers heeft weer iets uitgevonden waar hij linkse en liefst met migratieachtergrond vriendjes kan laten benoemen en wij maar belastingen betalen. Zeggen dat die vent ooit lid was van de Vlaamse partij Volksunie,

  6. Hoe belachelijk kun je zijn ,zo dus ik ben voorstander van Vlaams Belang als dan aan de ene kant Groenen en aan de andere kant sossen wonen dan ben je een geradicaliseerde het gaat hier van erg naar erger met die ongewenste hypocriete regering Weeral die varkenskop van een Somers die daar achter zit ,hij denkt die dove blinde mollen zijn toch al vergeten van onze zelden geziene belastinggeld graaiende entrepeneur waar hij ook een grote rol in speelde en dan doen alsof zijn neus bloed een smerig manneke hoplijk komt de afrekening volgende verkiezing

  7. Vandaag in HLN : “Van vrijwilligers voor de SS tot brandstichting in een asielzoekerscentrum: wat is het Vlaams Legioen waartoe Jürgen Conings behoort?”.
    Ik veronderstel dat imam Somers hiertegen gaat protesteren.
    Wat is er al bewezen van de brandstichting ? Wat heeft de SS hiermee vandoen ?

  8. Vandaag in HLN : “Van vrijwilligers voor de SS tot brandstichting in een asielzoekerscentrum: wat is het Vlaams Legioen waartoe Jürgen Conings behoort?”.
    Ik veronderstel dat imam Somers hiertegen gaat protesteren.
    Wat is er al bewezen van de brandstichting ? Wat heeft de SS hiermee vandoen ?
    De framing van onze LeugernPers scheert hoge toppen.

Plaats een reactie

Delen