Vlaams minister van Financiên Matthias Diependaele (N-VA) (Photonews)

Vlaams minister van Financiên Matthias Diependaele (N-VA) (Photonews)

Binnenland politiek

Vlaamse regering staat voor ongeziene begrotingsopdracht

Pieter Van Berkel

De Vlaamse begroting stevent af op een tekort van 5,3 miljard euro. Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) wil zo snel mogelijk opnieuw aanknopen met gezond financieel beleid.

“Daarbij willen we vooral besparen op de uitgaven. Onze doelstelling is om in 2024 het structurele begrotingstekort minstens te halveren”, zegt Diependaele.

Het Vlaamse begrotingstekort bedroeg vorig jaar, door toedoen van de coronacrisis, 6 miljard euro. Waar de regering-Jambon bij de begrotingsopmaak nog uitging van een tekort van 3,5 miljard euro in 2021, loopt dit intussen op tot 5,3 miljard euro. Dat kan wel teruggebracht worden naar 4,2 miljard euro als éénmalige relancemiddelen en de Oosterweelwerken buiten de doelstelling worden gehouden.

De coronaprovisie voor 2021 wordt opgetrokken van 1 miljard euro naar 1,85 miljard euro. Dat is nodig om de extra uitgaven van de derde coronagolf op te vangen en tot het einde van de zomer door te komen.

Diependaele erkent dat de cijfers hem zorgen baren. Hij wil zo snel mogelijk opnieuw aanknopen met een gezond financieel beleid en kijkt daarbij vooral naar het structurele tekort. Dat structurele tekort zou bij ongewijzigd beleid tegen het einde van de legislatuur 2,6 à 2,7 miljard euro bedragen.

Besparen in plaats van belasten

Binnen de regering is afgesproken om dat structurele tekort tegen 2024 te halveren. Diependaele wil daarvoor geen beroep doen op nieuwe belastingen, maar wil besparen op de uitgaven.

Hij wil alvast zo snel mogelijk een punt zetten achter de coronasteunmaatregelen. Sinds de start van de coronacrisis heeft Vlaanderen 5,1 miljard euro uitgegeven aan coronamaategelen. Dat is 775 euro per Vlaming. “De steunmaatregelen waren een noodzakelijk vangnet. Van zodra deze maatregelen niet meer nodig zijn moeten we ze ook weer afbouwen”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Vlaamse regering staat voor ongeziene begrotingsopdracht”

  1. Misschien culturo’s die graag Vlaams geld ontvangen maar verder enkel op al wat Vlaams is spuwen en er neerbuigend naar kijken (Victoria deluxe bvb) op droog zaad zetten en serieus knippen in de integratie industrie. Het zo al enkele miljoenen kunnen opbrengen.

Plaats een reactie

Delen