Kamercommissie zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingen

Europees Parlement. Shutterstock

Uncategorized

Vlamingen meer tevreden met lagere bestuursniveaus, ontevredenheid over EU en federaal beleid heerst

Niels Geerinck

Hoe lager het bestuursniveau, hoe meer tevreden de gemiddelde Vlaming is. Dat blijkt uit een onderzoek van Statistiek Vlaanderen. De beleidsvoering van steden en gemeenten scoort goed. Over het federaal en Europees niveau is de Vlaming een pak minder tevreden.

Het onderzoek werd afgenomen gedurende de periode van eind januari en eind maart. Het onderzoek hanteert een schaal om de tevredenheid van de Vlaming uit te drukken. Op de ’tevredenheidsschaal’ van 0 (heel ontevreden) tot 10 (heel tevreden) geven Vlamingen het lokale beleid een 6,1. Het provinciaal beleid en de Vlaamse overheid krijgen van de Vlaming allebei een 5,5. De Vlaming geeft aan minder tevreden te zijn over het beleid van de federale overheid (4,6) en de Europese Unie (4,5).

Volgens het onderzoek stijgt de tevredenheid wanneer het opleidingsniveau van de bevraagden hoger is. Zo gaven laaggeschoolde burgers een 4 aan het Europees niveau en hooggeschoolden een 5. Het lokaal niveau kan rekenen op een vertrouwensfactor van 5,8 bij laaggeschoolden. Bij hooggeschoolden komt dat vertrouwen dan weer op 6,4.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen