Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de VN - Foto: Shuttestock

Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de VN - Foto: Shuttestock

Uncategorized

VN-secretaris: “Maak een einde aan investeringen in steenkoolcentrales”

Niels Geerinck

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties António Guterres wil paal en perk stellen aan investeringen in steenkoolcentrales. Hij wil er zo voor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen afneemt en wordt teruggedrongen.

Guterres wil dat de investeringen in steenkoolcentrales stoppen. Hij verkondigde dat gisteren in een videoboodschap op een internationaal financieel forum in Peking, China. Zuid-Korea zou niet zo lang geleden al besloten hebben geen overheidssteun meer aan te wenden voor steenkoolcentrales in het buitenland.

De Secretaris-Generaal gaf aan dat hij hetzelfde verwacht van de klimaatministers van de G7.

Verschuiving energiesubsidies

Guterres vindt dat de subsidies voor fossiele energie moeten worden ingezet voor duurzame energiebronnen. Zo riep hij ook ‘ontwikkelde landen’ op om concrete actie te ondernemen, met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd.

Het is geen toeval dat Guterres deze boodschap brengt in China. China behoort tot de grootste verbruikers van steenkool als energiebron. Door de groei van de Chinese industrie zal het verbruik waarschijnlijk enkel toenemen.

President Xi Jinping wil dat China vanaf 2026 het gebruik van steenkool achter zich laat. De Verenigde Staten zullen daarentegen wel nog gebruik blijven maken van steenkoolcentrales als energiebron.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “VN-secretaris: “Maak een einde aan investeringen in steenkoolcentrales””

Plaats een reactie

Delen