(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Voedingsdriehoek krijgt milieutips

Pieter Van Berkel

De voedingsdriehoek zal meer rekening houden met de impact op het milieu. Dat meldt het Vlaams Instituut Gezond Leven.

“We werden geconfronteerd met een toenemende vraag naar advies over milieuverantwoorde voeding”, zegt Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut Gezond Leven. In samenwerking met het Departement Omgeving werd het milieuaspect van de voedingsdriehoek sterker onderbouwd.

Zeven tips

Dit streven wordt samengevat in drie grote uitgangspunten: “Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding; Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën;  Vermijd voedselverlies en matig je consumptie.”

Deze uitgangspunten worden naar zeven tips vertaald. Zo wordt de consument aangeraden om vooral kraanwater te drinken; meer (seizoens)groenten en -fruit te eten; meer peulvruchten, volle granen en noten te eten; minder vlees te consumeren en de voorkeur te geven aan gevogelte, vis en eieren; zo weinig mogelijk lege calorieën als frisdrank en snoep te consumeren; voedselverlies te vermijden en niet meer te eten dan het lichaam nodig heeft.

Jonckheere benadrukt dat het vooral gaat om een balans te vinden. Genieten van voeding is belangrijk en af en toe eens uit de bocht gaan moet kunnen, klinkt het.

Gezonde voeding is overigens niet altijd hetzelfde als milieuvriendelijke voeding. “Denk bijvoorbeeld aan vis”, zegt Jonckheere. “Dat is zeer gezonde voeding, maar de milieu-impact is soms minder gunstig. Bij zo’n tegenstelling is het evenwel perfect mogelijk om een compromis te vinden, zoals bijvoorbeeld wekelijks een à twee keer vis op het menu te zetten.”

“We zijn het aan de volgende generaties verplicht om een gezondere planeet na te laten”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Milieuverantwoord consumeren doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Voedingsdriehoek krijgt milieutips”

  1. Ik krijg de laatste tijd de indruk dat N-VA buigt voor de hele klimaathysterie(zie ook de stikstof maatregelen, die uiteindelijk plaatselijke landbouw zal vernietigen, en ons syntetisch voedsel zal doen verorberen).

Plaats een reactie

Delen