(YouTube)

(YouTube)

Uncategorized

Voor het eerst transgender naar Olympische Spelen

Pieter Van Berkel

Gewichtheffer Laurel Hubbard zal waarschijnlijk officieel de eerste transgenderatlete zijn die deelneemt aan de Olympische Spelen.

De 43-jarige Hubbard werd als man geboren en nam voor haar transitie in 2013 al deel aan wedstrijden voor mannen. Sinds 2017 speelt ze mee op internationaal niveau. Ze behaalde dat jaar de tweede plaats op het wereldkampioenschap gewichtheffen.

Door nieuwe regels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) krijgt Hubbard de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de categorie superzwaargewicht voor vrouwen.

In 2015 bracht het IOC wijzigingen aan in de kwalificatierichtlijnen, waardoor transatleten konden deelnemen aan vrouwenwedstrijden, afhankelijk van hun testosteronniveau. Een atleet komt in aanmerking zolang het testosteronniveau gedurende ten minste 12 maanden voorafgaand aan de wedstrijd 10 nanomol per liter bedraagt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Voor het eerst transgender naar Olympische Spelen”

  1. Er zijn ook geboren vrouwen die door ‘foutje’ verhoogd testosteron en dus meer spiermassa hebben(butch) . Hoe maakt men verschil? Niet beter geen onderscheid meer maken tussen geslachten?

  2. Een 43jarige man wint een 2de plaats wereldkampioenschap bij de vrouwen. Klopt niet e. Zijn testosteronniveau is misschien kunstmatig lager, maar zijn botdichtheid en spiermassa is een product van zijn puberteit, niet van het afgelopen jaar.

  3. Een omgebouwde man die deelneemt aan een competitie met vrouwen, dat is een ingebouwde vervalsing van de uitslag. Transgenders zouden wel mogen deelnemen aan de paralympics, waar deze abnormale mannen en vrouwen het tegen elkaar kunnen opnemen op een faire manier.

  4. Kan een tot man getransgenderde vrouw ook meedingen? Veel kans gaat ze niet hebben. De dag dat een omgeturnde man tot vrouw een gouden medaille haalt, zullen er toch wel wat dames atleten wenkbrauwen fronsen.

Plaats een reactie

Delen