(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Voormalig Brexit-onderhandelaar Michel Barnier wil migratiestop van vijf jaar

Pieter Van Berkel

Voormalig Brexit-onderhandelaar Michel Barnier (LR) pleit voor een migratiestop van drie tot vijf jaar. Het Franse politieke zwaargewicht wordt getipt als mogelijke concurrent van Macron voor de presidentsverkiezingen van 2022.

“Het is noodzakelijk een moratorium op immigratie in te stellen”, zegt Barnier. De migratiestop zou drie tot vijf jaar moeten duren en zou aan de buitengrenzen van de gehele Europese Unie moeten gelden.

“Ik heb het niet over studenten, ik heb het niet over vluchtelingen, die met menselijkheid en zorg behandeld moeten worden. Maar we moeten alle procedures van alle kanten bekijken. We moeten met onze buren praten over Schengen, dat moet worden toegepast met strengere grenscontroles”, aldus Barnier.

“Er moet een einde komen aan gezinshereniging, de procedures voor de toekenning van een bepaald aantal verblijfsvergunningen moeten worden herzien. We moeten de tijd nemen om opnieuw een nationale consensus tot stand te brengen”, klinkt het.

“Er zijn verbanden tussen immigratie en terroristische netwerken die gebruik maken van migratiestromen en daarin infiltreren”, aldus Barnier. Hij benadrukt wel dat hij niet denkt dat alle immigranten potentiële terroristen of criminelen zijn.

Om de migratiestop mogelijk te maken zal de Franse Grondwet gewijzigd moeten worden, erkent Barnier, “met name om meer manoeuvreerruimte te hebben ten aanzien van Europese teksten of verordeningen”.

“Sociale explosies”

Verder zegt de Franse politicus dat er risico’s van “sociale explosies” zijn in zijn land. Wat gezegd wordt in de twee de veelbesproken open brieven van militairen, verdient volgens Barnier de aandacht “omdat er echte en ernstige breuklijnen zijn, vooral over het immigratievraagstuk”.

Barnier wordt getipt als presidentskandidaat voor de centrumrechtse Les Républicains. Hij was minister in de regeringen van Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy. De laatste jaren genoot hij vooral bekendheid als Brexit-onderhandelaar namens de Europese Unie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Voormalig Brexit-onderhandelaar Michel Barnier wil migratiestop van vijf jaar”

  1. Zolang de vluchtelingen mogen blijven komen en het EVRM van toepassing blijft is het allemaal praat voor de vaak. En de EU zou dus moeten buigen ? Denk aan Merkel en haar trawanten.

  2. Volledige immigratiestop?
    Dat hebben we al sinds 1 augustus 1974, net als zoveel West-Europese landen. Alleen kwamen er nooit zoveel binnen door zogenaamde gezinshereniging, die in werkelijkheid gezinsuitbreiding is. Als Barnier nu eindelijk die gezinsuitbreiding wil stoppen, maar nog steeds alle zogenaamde vluchtelingen binnenlaten, weten we het al. Veel geblaat en weinig wol.

  3. Hopelijk blijft het niet alleen bij woorden maar komen er ook daden. Vooral de gezinshereniging, de voornaamste bron van immigratie, vormt een probleem.
    Traditioneel rechts in Frankrijk, onder druk van het leger, de bevolking en het Front National, begint eindelijk in te zien dat de immigratie moet worden gestopt en dat er een verband is tussen immigratie en terrorisme. Hopelijk hanteert Mr Barnier ook strenge criteria voor de erkenning van vluchteling en durft hij toe te geven dat het steeds een bepaalde soort immigranten is dat in de criminaliteit belandt en voor problemen zorgt en dat vooral deze soort migranten moet worden geweerd.
    Dat zou pas transparant zijn en getuigen van de wil om Frankrijk opnieuw veilig en welvarend te maken.

  4. Correct. De top tien herkomstlanden van vluchtelingen wordt gedomineerd door Islamitische landen. Juist omdat islamitische landen zo’n puinhoop zijn wordt het Westen steeds islamitischer.

  5. heel juist dit is een regelrechte achterruitgang voor alle westerse landen en de politiek laat dat maar begaan een stelletje landverraders die niets met het eigen volk inzetten alhoewel ze hun postje te danken hebben aan het eigen volk

Plaats een reactie

Delen