De Vrije Universiteit Brussel. Foto Shutterstock.

De Vrije Universiteit Brussel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

VUB geeft eredoctoraat aan Wit-Russische onderzoeksjournaliste

Ruben Notteboom

De Vrije Universiteit Brussel heeft een eredoctoraat gegeven aan de Wit-Russische onderzoeksjournaliste, historica, schrijfster en opposant van de regering, Svetlana Aleksandrovna Aleksijevitsj. Dat deed de VUB gisteren naar aanleiding van de internationale dag van de persvrijheid.

Samen met de ULB houdt de VUB jaarlijks een Difference Day op de dag van de persvrijheid. Elk jaar behandelen ze een ander thema. Dit jaar ging het over vrouwen in de media onder de naam “Women Breaking the News”.

Die titel heeft een dubbele betekenis. Enerzijds betekent breaking news gewoon belangrijk nieuws, dus vrouwen die belangrijk nieuws brengen. Anderzijds betekent het dat “vrouwen het nieuws breken,” nieuws brengen wanneer het niet gehoord mag worden of de waarheid verborgen wordt gehouden. Het thema focust vooral op vrouwen in de journalistiek die met bepaalde gevaren geconfronteerd worden.

Eredoctoraat van VUB in nasleep van Wit-Russische protesten en rellen

Aleksijevitsj is een bewuste keuze van de VUB. In 2015 kreeg ze de Nobelprijs voor Literatuur. De universiteit besloot dat ze een eredoctoraat verdient “omdat ze onder meer een stem geeft aan de onderdrukte oppositie in haar land.” Dat komt in de nasleep van de zware protesten van het afgelopen jaar, na de verkiezingen in Wit-Rusland.

Die protesten en rellen begonnen na de verkiezingen begin augustus 2020. De huidige Wit-Russische president, Alexandr Loekasjenko, won opnieuw. Hij is al sinds 1994 aan de macht. De oppositie beweert echter dat de verkiezingen vervalst zijn. Er doken beelden op van bijvoorbeeld een vrouw die uit het raam klom met een zak. Naar verluidt zaten daar stembiljetten in. “De revolutie heeft de straat verlaten,” zegt ze over de protesten. “Maar we zullen nooit meer hetzelfde zijn.” De Wit-Russische overheid wordt ervan beschuldigd de persvrijheid te beknotten en kritische stemmen te onderdrukken. Dat schrikt Aleksijevitsj naar eigen zeggen niet af. Daarom koos de VUB dus voor haar en voor haar werk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “VUB geeft eredoctoraat aan Wit-Russische onderzoeksjournaliste”

  1. Ondertussen is hoogleraar Sam Brokken z’n positie kwijt wegens kritiseren Belgisch cojonabeleid.

    Hoezo kan dit land eredoctoraten uitleveren aan dissidente stemmen aan de andere kant van Europa terwijl men dissidente stemmen in eigen land monddood maakt?

Plaats een reactie

Delen