Wat weten we tot nu over de zoektocht naar Jürgen Conings?

Federaal Procureur Frederic Van Leeuw riep Conings op om een 'vertrouwenspersoon' te contacteren. Foto: Peter De Voecht / Photonews

Uncategorized

Wat weten we tot nu over de zoektocht naar Jürgen Conings?

Kristof Luypaert

De zoektocht naar Jürgen Conings lijkt op een dood spoor te zitten. Nadat het gerecht de zoekactie in het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen had afgeblazen liet een onderzoeksrechter tien nachtelijke huiszoekingen uitvoeren bij ‘de entourage’ van Conings. Dat leverde vooralsnog geen concreet resultaat op. Federaal Procureur Frederic Van Leeuw deed gisteren een oproep aan Conings om een vertrouwenspersoon te contacteren.

Sinds een week is de beroepsmilitair spoorloos verdwenen. Op basis van gevonden afscheidsbrieven, één aan zijn partner en één bestemd voor de politie, spaarde het gerecht kosten nog moeite om de ‘vuurwapengevaarlijke’ militair op te sporen.

De huiszoekingen vonden onder meer plaats bij Conings zelf, bij Tomas Boutens, een ex-militair die ooit veroordeeld is en die de leider was van Bloed Bodem Eer en Trouw, een neo-nazistische organisatie. Ook op een boerderij in het Limburgse Peer zijn de grote middelen ingezet en vielen er speciale eenheden met groot machtsvertoon binnen.

Treinverkeer Brussel-Noord anderhalf uur stilgelegd

Een laatste opgemerkte zoekactie vond plaats gisterenavond. Toen is het treinverkeer in Brussel-Noord anderhalf uur stilgelegd nadat een getuige Jürgen Conings zou gezien hebben.

Het treinverkeer mocht daarom tussen zondag 20.10 uur 21.40 uur niet stoppen in Brussel-Noord. Treinen konden het station wel nog passeren. Het is een tijdlang geëvacueerd. Na een grondige doorzoeking van het station bleek ook dit een dood spoor te zijn. Dat bevestigde het federaal parket zondagavond.

De federale politie kwam meteen tussen en doorzocht het volledige station. De federale politie bevestigt dat er geen enkel nuttig spoor van Conings gevonden is in het station.

Federaal parket roept Conings op een vertrouwenspersoon te contacteren

Gisterenavond was er nog wel een opmerkelijke oproep van Federaal Procureur des Konings Frédéric Van Leeuw. Die korte oproep is op VTM en VRT uitgezonden.

“De laatste dagen zijn we allemaal heel erg bezig met de zoektocht naar Jürgen Conings. Op korte termijn werd een grote zoekactie opgestart, er werd veel politie, leger en veiligheidsdiensten ingezet; om de veiligheid van eenieder en dus ook die van Jürgen Conings te garanderen. Er was veel mankracht nodig om zo snel mogelijk een dergelijk uitgestrekt gebied op een veilige manier te doorzoeken. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen en er werd geen geweld gebruikt en dat is een zeer goede zaak. Wij roepen de bevolking op om sereen te blijven om dit samen tot een goed einde te brengen. Aan Jürgen Conings vragen wij om contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt.”

Het federaal parket geeft toe dat het dagelijks tientallen van die berichten krijgt: “Elke piste of aanwijzing wordt serieus genomen en wordt geverifieerd”, zegt Eric Van Duyse van het federaal parket. “Het gaat meestal om mensen die Conings denken te hebben gezien. Ook mensen die Conings vroeger hebben gekend, gaven al aanwijzingen over waar hij zich zou kunnen schuilhouden.”

Familie doet oproep

Ook uit de omgeving van Conings kwam opnieuw een oproep, dit keer vanwege zijn neef. “We weten hoe zwaar je het had met het overlijden van ma en pa, maar denk ook aan je eigen kinderen.” Jürgen Conings zelf verloor beide ouders als jonge twintiger en enig kind. Zijn mama overleed in 2003 toen hij als militair op missie was in Afghanistan. Neef Steven deed nu een oproep om hem op andere gedachten te brengen.

Eerder deed ook de vriendin van Conings al een emotionele oproep via VTM. Ze haalde ook scherp uit naar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Op sociale media blijft het begrip voor de militair opvallend groot. Op initiatief van een Facebook steungroep vonden er al twee marsen plaats. Die verliepen zonder noemenswaardige incidenten. Het zorgt voor vaak intense en oplopende discussies. Sommige mensen vinden het echter absoluut ongehoord. Ze maken gebruik van de gelegenheid om te schrappen onder hun Facebook en Twitter relaties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

7 gedachten over “Wat weten we tot nu over de zoektocht naar Jürgen Conings?”

  1. Parket, politiek gestuurd met de wortel van bevordering en carrière mogelijkheden, gaat hier dus weer eens in de fout. Politie en leger, als instrument net zoals justitie als marionetten van politici maken van JC een massamoordenaar, terwijl honderden echte massamoordenaars met hun wapens en familie terug zijn gekomen om hier verder te profiteren en uiteindelijk op termijn vele doden te maken. Hoeveel mensen heeft JC al vermoord? De enige fout die hij gemaakt heeft is het stelen van wapens van defensie, maar het illegaal invoeren van oorlogswapens door de beschermelingen van de politiek, worden oogluikend toegelaten omdat het “cultuurgebonden” is. Justitie, leger en politie zijn door JC nu eens goed (terecht) belachelijk gemaakt, net omdat deze mensen door de politiek misbruikt worden en enkel hun chefs in het kader van hun komende bevorderingen wilden scoren, wel dit is niet gebeurd. Ik praat JC niet goed, maar het toont aan de politiek waarmee ze bezig zijn en wat aan het groeien is in de maatschappij. Ooit één combi of onderzoeksrechter gezien bij El Kouakibie of Pinxten? Dat op zich zegt al genoeg.

  2. Na 80 jaar zijn er opnieuw razzia’s (zonder huiszoekingsbevel) uitgevoerd met behulp van Duitse ‘sondertruppe’ in Vlaanderen en vond men het blijkbaar nodig om poorten in flarden te rijden met pantserwagens en deuren in te stampen wanneer om de sleutel vragen ongetwijfeld voldoende was geweest. Tussendoor komt de één of andere ABL-operettefiguur nog wat zaniken over de militaire eed.
    Nu Jürgen C. ze allemaal te slim af is (niet moeilijk m.i.) trekken ze hun k*k terug in en doen ze alsof ze redelijk zijn. Wees voorzichtig Jürgen!

  3. ” en dus ook die van Jürgen Conings te garanderen.”
    Ik trek de verklaring van de Federaal Procureur niet in twijfel.
    Doch afgelopen week was in verschillende kranten te lezen dat men Jürgen mocht doodgeschoten worden “in de benen schiet is iets uit films” (Het Nieuwblad).
    Zoals eerder vermeld ik twijfel niet aan de Federaal Procureur.
    Mogen we dan stellen dat de MSM bezig was fake news te verspreiden.???

  4. Hoe beschamend is dit alles niet voor het Belgisch leger! Eerst het voorval in Brecht met de brand bij schietoefeningen! De brandweerwagen was onklaar en de mensen die de brandweerwagen konden bedienen waren reeds lang met pensioen! Dan kan JC zware wapens buitensmokkelen uit het depot omdat de camera de beelden niet kan opslaan! Men vindt eerst JC zijn wagen in het natuurpark Hoge Kempen en men doet daar met honderden (buitenlandse) militairen een massale zoekactie! Hoe dom zou het van JC zelf niet zijn geweest om zich daar dan te verschuilen? Hoe is het mogelijk dat de top van het leger zich zo heeft laten foppen? Mocht ik die persoon zelf zijn geweest, ik zou ook allang niet meer nabij die plek (Hoge Kempen) geweest zijn! Voor hetzelfde geld bevindt hij zich allang in het (verre) niet-Europees buitenland! En wat kost dat allemaal niet aan, vooral de Vlaamse belastingbetaler? En…is JC zooo gevaarlijk als men beweert? Is hij geen afleidingsmaneuver voor de traditionele politiek (Sihame/Veerle Heeren) de partijen die er de laatste maanden bekaaid uitkomen en het in de schoenen van extreemrechts schuiven terwijl N-VA & V.B. er niks mee te maken hebben? De manifestaties hebben 1 ding duidelijk bewezen: “zowat de meeste deelnemers hebben genoeg van het beleid van Vivaldi & de virologen”! Tijd om het beleid om te buigen met inspraak van de Vlaamse burger en de verkiezingsuitslag in Vlaanderen te respecteren!

Plaats een reactie

Delen