Hilde Crevits (Photonews)

Hilde Crevits (Photonews)

Binnenland politiek

Werkloosheid in Vlaanderen daalt verder

Pieter Van Berkel

Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen is verder afgenomen. Dat maakte Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.

Vlaanderen telde in april 178.230 werkzoekenden. Dat zijn er ruim 23.500 of zo’n 12 procent minder dan in april vorig jaar, toen de coronacrisis volop woedde. Ook ten opzichte van de maand maart was er een verdere daling, met bijna 5.000 werkzoekenden of 2,7 procent.

De Vlaamse werkloosheidscijfers stonden vorige maand al op het laagste peil sinds het begin van de coronapandemie. De werkloosheidsgraad bedraagt nu 5,74 procent.

“Dat de werkzoekendencijfers blijven dalen, is zeker en vast een goed signaal”, zegt Crevits. “Uiteraard moeten we er wel rekening mee houden dat er nog steeds veel tijdelijk werklozen zijn en er nog heel wat steunmaatregelen van kracht zijn, waardoor de echte impact op de cijfers nog niet zichtbaar is. Toch kunnen we hieruit een voorzichtig positief signaal optekenen dat onze economie, onze bedrijven opnieuw vertrouwen krijgen en aan herstel begonnen zijn.”

De daling van de werkloosheid is het grootste bij jongeren in beroepsinschakelingstijd: het aantal werkzoekenden lag er 23,5 procent lager tegenover vorig jaar. Ook bij de werklozen jonger dan 25 jaar is de daling substantieel, met 18,3 procent. De groep die 1 à 2 jaar werkloos is neemt daarentegen nog altijd toe: met ruim 35.800 of 7 procent tegenover april vorig jaar.

Grootste daling in Limburg

De daling van de werkloosheid is opnieuw het grootst in Limburg, met 15,1 procent tegenover vorig jaar. De provincie wordt gevolgd door West-Vlaanderen, met een daling van 13,4 procent, Oost-Vlaanderen met een daling van 12,2 procent, Antwerpen met een daling van 10,5 procent en Vlaams-Brabant met een daling van 8,6 procent. In die laatste provincie was er in maart nog een stijging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen