Yves Huwart, militaire vakbond ACMP reageert: "Als alles klopt dan lijkt zijn toekomst bij defensie zeer wankel"

Een Belgische militair. Foto illustratief: Shutterstock.

Uncategorized

Yves Huwart, militaire vakbond ACMP reageert: “Als alles klopt dan lijkt zijn toekomst bij defensie zeer wankel”

Kristof Luypaert

Bij Radio 1 reageerde vanochtend Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP op de klopjacht die men nog steeds voert op beroepsmilitair Jurgen C. Dat militairen met het profiel van Jurgen C. in het leger kunnen zitten is niet ongewoon. “De loopbaan van iemand die op de OCAD-lijst staat, zal niet ontegensprekelijk ten einde lopen”, legt Yves Huwart uit. “Dat kan alleen na een grondig onderzoek. Maar het is wel een ernstig signaal, en dergelijke personen zullen bijzonder in het oog gehouden worden.”

“De redenen waarom mensen op de dreigingslijst staan, kunnen uiteenlopend zijn”, verduidelijkt Huwart. “Mensen kunnen lid zijn van organisaties met een slechte of bedenkelijke reputatie, maar men moet uitzoeken hoever dat lidmaatschap gaat.”

Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP.

“Als alles waar is, lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel”, meent Huwart.

Volgens hem bestaan er in elk geval voldoende controlemechanismen wat betreft de toegang tot wapens. Natuurlijk valt nooit uit te sluiten dat er altijd mensen zijn die er dankzij hun functie wel aan kunnen raken. “Die vormen dan een verhoogd risico, maar er zijn ook mechanismen die dat risico moeten indijken, klinkt het.

“Legerleiding zal onderzoek instellen en nodige maatregelen nemen”

Volgens Huwart verfijnt Defensie de totale procedure permanent, vaak op basis van ervaringen. “Als men hieruit zou kunnen vaststellen dat er iets schort aan de procedure, zal men het reglementair kader bijstellen”, klinkt het.

Militairen maken regelmatig deel uit van zo’n onderzoek. “De legerleiding zal een onderzoek instellen en daarna de nodige maatregelen nemen”, zegt Huwart. “Zo’n onderzoek is gebruikelijk. Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo’n onderzoek. Als er wapens of munitie op onoordeelkundige wijze verplaatst of weggenomen zijn, dan zullen daar zeker maatregelen uit voortvloeien. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel.”

https://redactie.palnws.be/2021/05/ocad-zet-dreigingsniveau-4-op-gevluchte-beroepsmilitair-gevaarlijkste-wapens-teruggevonden-in-wagen/
Klik hierboven en lees als abonnee dit PAL PLUS artikel. Een digitaal abonnement kan reeds vanaf 9 euro per maand.
https://redactie.palnws.be/2021/05/klopjacht-naar-beroepsmilitair-jurgen-c-gaat-onverminderd-voort/
Klik hierboven en lees ook dit PAL NWS artikel.
https://redactie.palnws.be/2021/05/klopjacht-naar-zwaar-bewapende-beroepsmilitair-die-dreigt-met-aanslag-tegen-het-regime/
Klik hierboven en lees ook dit PAL NWS artikel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen