Hoogspanning bij zoektocht Jurgen Conings: moskeeën bewaakt, veiligheidsperimeter vergroot, kinderen blijven thuis

Speciale Eenheden van de Federale Politie op zoek naar Jurgen Conings. Foto Bert Van Den Broucke / Photonews

Uncategorized

Zoektocht naar Jurgen Conings: moskeeën bewaakt, veiligheidsperimeter vergroot, kinderen blijven thuis

Kristof Luypaert

In het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen, waar de zoekactie naar de voortvluchtige gewapende militair Jürgen Conings volop aan de gang is, zijn donderdagvoormiddag geweerschoten gehoord. De politie en het leger zijn er nog massaal aanwezig voor de klopjacht. De spanning in de regio is er te snijden. Moskeeën krijgen extra politiebewaking en in diverse scholen houden ouders hun kinderen thuis. Het parket is formeel en neemt aan dat Conings leeft en zich nog steeds verschuilt in het park.

Procureur Wenke Roggen: “Hij zou zich hier schuilhouden, we houden de perimeter zo klein mogelijk en gaan een sweeping van de zone doen. We weten welke wapens hij nog heeft. We gaan er dus vanuit dat hij ‘vuurwapengevaarlijk’ is Er zijn gisteren ook schoten gelost”, luidt het. Aan de operatie nemen intussen 250 agenten en 150 militairen deel. Onze veiligheidsdiensten krijgen ook hulp van speciale eenheden uit het buitenland.

Zowel buurtbewoners als enkele persmensen verklaarden donderdagmorgen ‘geweerschoten’ vanuit het Nationaal Park Hoge Kempen gehoord te hebben. Een buurtbewoner uit de wijk Nieuw Homo meldt ‘enkele schoten’ in het bos richting As, waarna sirenes te horen waren. Momenteel is er beweging achter de wijk Nieuw Homo. Fietsers en auto’s mogen er wel nog steeds passeren.

Donderdagvoormiddag was het aan de toegangspoort De Salamander al een aanhoudend komen en gaan van politiemensen en soldaten. In de loop van de ochtend vond er een aflossing en bevoorrading plaats. De veiligheidsperimeter is intussen ook vergroot. Daarbij is de aanwezige – ook internationale – pers aangemaand afstand te nemen. Ambulances zijn talrijk aanwezig en staan stand-by. Ook de Civiele Bescherming en zelfs paarden van de federale politie zijn intussen toegekomen aan De Salamander.

Tahar Chahbi (Unie Limburgse moskeeën): “De laatste tijd is de islamofobie toegenomen en we zijn gewoon voorzichtig.”

De Unie van Limburgse Moskeeën  heeft alle moskeeën in Limburg opgeroepen om waakzaam en alert te zijn zolangJurgen Conings niet gevat is. Hoewel de provincie en het Crisiscentrum daartoe niet hebben opgeroepen, hebben verschillende moskeeën in Dilsen-Stokkem, Beveren en Tessenderlo toch op eigen initiatief besloten hun deuren te sluiten.

De moskeeën van Maasmechelen staan ook onder verscherpt politietoezicht, terwijl de zoektocht naar de voortvluchtige soldaat Jürgen Conings doorgaat. Dat bevestide burgemeester Raf Terwingen (CD&V) donderdag.

Voorzitter Tahar Chahbi (Unie Limburgse moskeeën) stuurde woensdag een bericht naar alle bestuursleden van de Limburgse moskeeën.

“In het bericht staat een waarschuwing dat iedereen extreem waakzaam moet zijn. In het verleden zijn er reeds aanslagen geweest door extremisten.” Daarmee verwijst de voorzitter onder meer naar de aanslag op een moskee in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Concrete aanwijzingen dat Conings een aanslag plant tegen een moskee heeft Tahar Chabi niet. “Niemand weet waar hij zich bevindt. We weten allemaal dat hij gewapend is en extreme gedachten heeft. Je kan nooit uitsluiten dat hij de moslimgemeenschap wil raken.”

Bunkers en loopgraven uit Eerste Wereldoorlog liggen in het reservaat

De voorzitter van de Limburgse Moskeeën vreest dat de klopjacht op Conings ook anderen zal inspireren om geweld te plegen tegen moslims. “Je hebt altijd mensen die rondlopen met verkeerde gedachten en die nu het moment geschikt vinden om in actie te komen. De laatste tijd is de islamofobie toegenomen en we zijn gewoon voorzichtig.”

De burgemeester geeft ook aan dat hij veel berichten en telefoontjes heeft gekregen van zijn medeburgers, van wie sommigen hebben besloten hun kinderen niet naar school te sturen. “Ik begrijp deze angst, maar OCAD (het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse) en de federale politie werken op een professionele manier en zouden geen enkel risico nemen als die er was”, verklaarde hij geruststellend.

Het Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over een gebied van ongeveer 12.000 hectare en blijft voor die dag gesloten. Het parkgebied omvat onder meer de gemeenten Asch-en-Campine, Bilsen, Brée, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Verschillende bunkers en loopgraven in het reservaat werden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als oefenterrein door het Duitse leger.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

10 gedachten over “Zoektocht naar Jurgen Conings: moskeeën bewaakt, veiligheidsperimeter vergroot, kinderen blijven thuis”

  1. De schutter in Nieuw-Zeeland zei dat die vol bewondering was voor het Chinese regime in zijn “manifesto”. Er zijn geen extreem-rechtse sympathisanten die van China houden. Waar zijn de bewijzen dat de Belgische militair soortgelijke motieven of sympathieën heeft als de schutter in Nieuw-Zeeland of dat die überhaupt extreem-rechts is? Extreem-linkse sympathisanten zijn vaak ontnuchterd wanneer hun staatloos communisme een paradox blijkt. Wie zegt dat die geen communist is?

  2. Wie komt hier nu mee af dat de moskeeën beschermd moeten worden. Ik denk niet dat rambo het daar opgemunt heeft hoor. Weer een staaltje van manipulatie van de pers/overheid zeker om zgn extreem rechts te bekladden.

Plaats een reactie

Delen