Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews. © Philip Reynaers/Photo News - 10930903-026

Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews. © Philip Reynaers/Photo News - 10930903-026

Uncategorized

1.368 keer werd afkoopwet gebruikt om vervolging te vermijden

Ruben Notteboom

De afkoopwet van 2011 zorgde er al voor dat 1.368 mensen en rechtspersonen hun vervolging konden afkopen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne na een vraag van N-VA-kamerlid Sophie De Wit. Die vraag kwam er naar aanleiding van de minnelijke schikking in de zaak-Beaulieu. 

In 2011 trad de zogenaamde afkoopwet in werking. Door die wet konden mensen rechtspersonen hun vervolging afkopen door een minnelijke schikking te ondertekenen. Dat is al 1.368 keer gebeurd. In 1.266 gevallen werd de geldsom betaald en werd een veroordeling van de tafel geveegd. 

Helft van gevallen waar afkoopwet werd gebruikt in Vlaanderen

De wet leverde in totaal meer dan 955 miljoen euro op voor de staat. Ongeveer de helft van dat bedrag ging naar justitie en het grootste deel van de rest naar de fiscus. De fiscus moet namelijk ook vergoed worden in fiscale fraudezaken. Een klein deeltje, zo’n 10 miljoen, ging naar andere benadeelde partijen en iets meer dan 700.000 euro kwam bij de RSZ terecht.

De helft van die schikkingen, 684, vond in Vlaanderen plaats. 442 schikkingen werden ondertekend in Wallonië en 223 in Brussel. Ten slotte werden nog 19 minnelijke schikkingen afgesloten door het federaal parket.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “1.368 keer werd afkoopwet gebruikt om vervolging te vermijden”

  1. Minister Van Quickenborne, voor iemand die geld heeft loont fraude altijd, want die koopt zijn vervolging gewoon af. Deze regeling heeft enkel als doel om geld in de staatskas te krijgen en de gerechtigheid hierin is ver te zoeken. De zaak Beaulieu is hiervan het beste voorbeeld. De familie De Clerck heeft dit dossier 30 jaar lang kunnen laten aanslepen omdat zij meer dan voldoende geld hadden om hiervoor een batterij advocaten te betalen. Wat betekent nu 50 miljoen € voor die familie ? Ik heb in mijn carrière veel kleine zelfstandigen gezien die letterlijk uitgebeend werden door de directe belastingen/RSZ/BTW voor onregelmatigheden/vergetelheden die nauwelijks onder de noemer fraude konden geplaatst worden. It’s all about the money (Meja). Schaam u diep minister Van Quickenborne !

Plaats een reactie

Delen