14-jarig slachtoffer van groepsverkrachting tot twee maal toe geweigerd voor opname

Meester Jef Vermassen. Foto Florian Van Eenoo/PhotoNews

Uncategorized

14-jarig slachtoffer van groepsverkrachting tot tweemaal toe geweigerd voor opname

Kristof Luypaert

Het meisje dat zelfmoord pleegde nadat ze slachtoffer werd van een groepsverkrachting in het Westerbergkerkhof in Gent had eerder al hulp gezocht voor haar psychische problemen. Maar een Gents ziekenhuis weigerde tot tweemaal toe haar op te nemen. Er was plaatsgebrek. Twee dagen nadat ze besliste uit het leven te stappen zou ze een therapie starten. Dat bevestigde Jef Vermassen, advocaat van de vader, vanavond bij VTM Nieuws.

De vader van het meisje klaagt intussen via zijn advocaat Jef Vermassen aan dat zijn dochter niet is opgenomen in psychiatrie. Het meisje worstelde met psychische problemen en bood zich na verwijzing door de huisarts aan bij een Gents ziekenhuis.

Tot twee keer toe was er echter geen bed vrij. Haar vader is er van overtuigd dat als dat wel was gebeurd ze vandaag nog in leven zou zijn geweest.

Vermassen wijst ook op impact ‘coronasituatie’

De vader overweegt volgens VTM nu ook een strafklacht wegens schuldig verzuim. Meester Vermassen wilde dat alvast nog niet bevestigen.

“Ik ben pas vanmorgen geraadpleegd. Natuurlijk is het op dit ogenblik vooral het verdriet dat bovenkomt. En de procedure waarover we het gehad hebben. Dat zullen we later bekijken. Nu weet ik dat nog niet.”

Volgens Vermassen had het meisje “identificatieproblemen” en worstelde het meisje “zoals veel pubers met zichzelf. Ook in de “coronasituatie” ziet Vermassen een mogelijke oorzaak van haar psychisch lijden.

De advocaat bevestigt de weigering van de opname wegens plaatsgebrek. “Hij dacht, ze zal hier eventjes kunnen blijven om te bekomen, maar er was geen plaats. Op 12 mei vond er een tweede opnamepoging plaats. En ook dan was er nog geen plaats”, aldus meester Vermassen.

Uiteindelijk zou ze op 21 mei een psychotherapie starten maar twee dagen voordien besloot ze uit het leven te stappen.

Vermassen veroordeelt “voyeurisme”

De vader blijft er volgens Vermassen van overtuigd dat het leven van zijn dochter gered had kunnen worden mocht ze wel zijn opgenomen. Hij is er zeker van dat het onvermijdelijk verband houdt met de feiten van de groepsverkrachting.

“We zullen nu helaas ook niet weten wat er precies aan voorafgegaan is”, meent zijn advocaat. “Want ze was bijzonder zwijgzaam, zoals velen in haar situatie was ze beschaamd om wat er gebeurd was.”

Sinds woensdag circuleren op sociale media ook de namen en foto’s van de vijf verdachten. Een moeder van een verdachte diende ook al klacht in wegens bedreigingen. Gevraagd naar een reactie daarop is Vermassen kort: “Ik vind dat er over. Daar staan foto’s van minderjarigen tussen. Je mag dat in principe niet tonen. Ook zij hebben hun rechten. Ondanks dat ze moeten berecht worden. Maar zolang je niet veroordeeld bent, ben je geacht onschuldig te zijn”, besluit Vermassen.

Vermassen had het ook over de mogelijke verspreiding van de beelden van de verkrachting zelf. “Ik hoor dat, maar dat kan dus niet. Met welk voyeurisme is men weer bezig? Ik vind dat pijnlijk. Maar evengoed dat men de foto’s toont van ‘die gasten’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “14-jarig slachtoffer van groepsverkrachting tot tweemaal toe geweigerd voor opname”

Plaats een reactie

Delen