Advocaat vriendin Jürgen Conings: "Geen enkele reden om aan onderzoek te twijfelen"

Familie en kennissen van Jürgen Conings reageren ontzet wanneer de Maaseikse burgemeester getuigt hoe hij Conings terugvond.

Uncategorized

Advocaat partner Jürgen Conings: “Geen enkele reden om aan onderzoek te twijfelen”

Kristof Luypaert

“Mijn cliënte zit met een dubbel gevoel”, dat zegt de advocaat van Jürgen Conings partner, Bert Partoens maandag in De Ochtend op Radio 1. “Mijn cliënte is in een enorme storm terechtgekomen. Ze zit met een dubbel gevoel. Enerzijds is ze opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid is gekomen. Anderzijds is ze volledig in rouw na wat er gebeurd is”, aldus haar advocaat.

Het levenloze lichaam van Jürgen Conings is zondagmiddag gevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem (Limburg). De militair was intussen al 35 dagen spoorloos verdwenen.

De partner van Conings is vrijdag zelf nog als verdachte door een onderzoeksrechter ondervraagd.

“Voor alle duidelijkheid: zij is nooit in verdenking gesteld, en heeft niets te maken met de plannen die Jürgen Conings desgevallend heeft gehad”, zegt Partoens. 

Intussen doen op het internet allerlei complottheorieën de ronde, maar daar wil de advocaat niet in meegaan. “Ik heb op dit ogenblik geen enkele reden om aan het onderzoek te twijfelen.”, besluit hij.

Partner Conings dit weekend nog langdurig verhoord als verdachte

Voor de partner van Jürgen Conings met wie hij zeven jaar een relatie had, is intussen een einde gekomen aan een lange lijdensweg vol onzekerheid. Wat een en ander nog pijnlijker maakt is dat de vrouw vrijdag van haar vrijheid is beroofd en door het gerecht als verdachte is behandeld. Ze is opgepakt en bovendien een nacht in de cel is opgesloten.

Zaterdag is ze een hele dag hard ondervraagd. Speurders verdachten haar ervan dat ze betrokken was bij Conings hulp of dat ze op zijn minst op de hoogte, en dus juridisch medeplichtig was aan Conings ’terroristische’ plannen.

Na afloop van een hele dag verhoor besliste de onderzoeksrechter haar vrij te laten. “Ze is niet in verdenking gesteld”, bevestigde haar advocaat Bert Partoens. “Ze heeft hoegenaamd niets te maken met wat Coningsgedaan heeft was ook niet op de hoogte, en ze heeft hem niet geholpen. Integendeel, ze had minstens evenveel vragen als de speurders voor Jürgen Conings. De afgelopen weken was ze al verschillende keren ondervraagd. Ze heeft nooit een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek.”

Familie twijfelt aan zelfmoord verhaal: de naam “terrorist” moet verdwijnen

Vrijdag ochtend opgepakt, zaterdag ondervraagd en ’s avonds door de onderzoeksrechter weer vrijgelaten kreeg Conings partner zondagochtend het verschrikkelijke nieuws te horen dat er een lichaam gevonden was in het Dilserbos. En dat het mogelijk om Jürgen Conings ging.

Via haar advocaat liet de vrouw weten dat ze in een situatie is beland waar ze zelf nooit om gevraagd had en dat ze sinds de verdwijning van Conings veel problemen kreeg door de media-aandacht.

Ze is blij dat er duidelijkheid is en dat er geen slachtoffers zijn gevallen, maar anderzijds, zo benadrukte Partoens, “heeft ze natuurlijk zeven jaar lang een relatie gehad met deze man en is ze haar partner verloren.”

Bij familieleden en kennissen van Conings heerst intussen veel wantrouwen tegenover justitie. Zijn tante sprak voor de camera’s van diverse zenders haar twijfels uit: “Ik geloof niet dat hij zelfmoord gepleegd heeft. Ik geloof dat hij vermoord is. Vijfhonderd man zoeken naar hem, en uiteindelijk ruikt één man dat er een dode ligt? De burgemeester komt hier één keer fietsen en vindt hem? Ik geloof dat niet. Die naam ’terrorist’ moet verdwijnen, want Jürgen heeft niemand iets misdaan.”

Maandag vindt een inwendige autopsie plaats op het stoffelijk overschot van Jürgen Conings die antwoord moet brengen op een aantal prangende vragen. Zoals hoe lang was Conings dood? En op welke manier is hij om het leven gekomen. Het ware wenselijk een aangeraden dat het parket in alle openheid communiceert over deze resultaten.

Gezien het lichaam lange tijd in open lucht heeft gelegen zal het antwoord op de eerste vraag wellicht geleverd worden door zogenaamd “entomologisch” onderzoek. Dat is een techniek waarbij op basis van de aanwezigheid van insecten of larven van insecten berekend kan worden wanneer iemand overleden is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

20 gedachten over “Advocaat partner Jürgen Conings: “Geen enkele reden om aan onderzoek te twijfelen””

  1. Veel respect en medeleven voor de partner van JC.
    Geen respect voor deze overheid die deze mevrouw een nacht in de cel stopt en een ganse dag verhoort, met hun gekende praktijken (en vrijblijvend voor henzelf). Een schande.
    En dan een advocaat die het systeem verdedigt in plaats van zijn cliente. Triestig.
    In feite had met Jurgen Conings in het buitenland aan een autopsie moeten onderwerpen. Zoals met die Russische dissident. In dit land kan je geen vertrouwen hebben, ook niet in de wetsdokters.
    De minister van justitie komt vol op TV verklaren dat er 3 kogels in het hoofd zijn geschoten. Hoe weet die dat ? Specialisten verklaren dat dat onmogelijk is. Wanneer komt de waarheid boven ?
    Bovendien, allemaal OVLD-ers in het nieuws, complotdenkens hebben wel een punt. OVLD en justitie, één front ?

  2. Hij twijfelt niet aan het onderzoek, ik wel.
    Zonder extra onafhankelijke experts(als die er al zijn) krijgen we een verhaaltje van de overheid dat hun het beste uitkomt. De waarheid?
    Dat een getraind iemand zoals JC drie kogels zou nodig hebben om zelfmoord te plegen is weinig waarschijnlijk.

  3. Heel deze zaak roept veel vragen op
    1/ Zijn er getuigen die Jurgen hebben gezien in de omgeving van Van Ranst ?
    2/ Als dit juist zou zijn waarom is hij toen niet opgepakt ?
    3/ Was het echt nodig met zoveel machtsvertoon naar hem te zoeken terwijl er nog niets gebeurd was ?
    4/ Wat het echt verantwoord het buitenland erbij te betrekken ?
    5/ Waarvoor had hij 3.000 euro nodig als hij “wist” dat hij zou sterven ?
    6/ Heeft er iemand gezien dat hij dat geld zelf heeft afgehaald ?
    7/ Waar is dat geld nu ?
    8/ Die jager zag aan een voet dat het Jurgen was ????????
    9/ 2 “vinders” ????
    10/ Dat terwijl “gewone” mensen daar al gepasseerd waren MET HUN HOND en er niks te vinden was of die zouden het zeker gemerkt hebben !!!

  4. Dat de advocaat zich nog niet uitspreekt over de omstandigheden van het overlijden is heel begrijpelijk en ook slim.
    De man wil geen mediacircus zoals andere advocaten dat wel doen.
    Het neemt niet weg dat in deze toch vele vragen zijn die naar ik “vermoed” nooit een afdoend antwoord zullen krijgen.
    Er zullen meer terechte vragen blijven, dan afdoende antwoorden.

  5. Er is een reden waarom het Belgisch gerecht/politiek (is hetzelfde) echte misdadigers en terroristen zo zacht aanpakt, dat gerecht/politiek is nòg groter krapuul.
    Nu heeft zelfs een OVLD-burgemeester het lijk ‘ontdekt’ nadat een jager dat om 9.30u al gerapporteerd had. Goedkoop willen scoren heet dat. Maar lijkenpikken lijkt me een betere benaming.

  6. Gans het verhaal is troebel maar heb geen vertrouwen meer in onze rechtsgang en haar advocaat spreekt ook met een dubbele tong komt ook maar raar uit de hoek beter een andere advocaat voor deze ganse zaak maar één met ballen

  7. en wie gelooft nu nog na wat er gebeurt is dat het een echte Autopsie gebeurt en dat ze de waarheid vertellen zoals de bende van Nijvel en de bijhorende roze balletten met hooggeplaatste politiekers,magistraten,industrielen en zelfs een lid van de koninklijke familie en latere koning bij betrokken waren .allemaal de doofpot in met samenwerking van staatsveiligheid,gerecht en de zwijgende media en persoonlijk verdenk ik ook de hand van de loge daarin.

  8. Ja die advocaat wil de hogere macht niet provoceren. Dat noemt men het verdedigen van eigenbelang. Zulke toestanden zorgen er mede voor dat het rechtssysteem wordt uitgehold.
    De macht is voorbehouden aan een elite, hopelijk komt er voor hun nooit zoals in het verleden een burgeroorlog. In het verleden is bewezen welke koppen er dan komen te rollen. Spijt komt meestal te laat.
    Misschien moeten al die zakkenvullers hier eens deftig over nadenken.

  9. Had ook ooit eens een incident met een wetsdokter . Iets dat ze in een dossier schreef dat volgens mij niet klopte . Toen ik haar daar telefonisch over aansprak was haar antwoord dat iedereen wel eens een foutje kon maken ! En dat in een autopsie verslag . Gewoon schandalig ! Ging hem niet over een foutje maken maar over leugens die ze op papier plaatste .

  10. 1/ camera’s
    2/ zie 1, toen was hij al weg
    3/ Er was de diefstal van wapens en de brief dus ….
    4/Blijkbaar
    5/Misschien ‘wist’ hij dat nog niet, wilde hij dat weggeven, …
    6/Again camera
    7/ begraven in het bos?
    8/ Nee, dat verzin jij
    9/ Meer zelfs …
    10/ zeg jij …
    11/ Vragen stellen is makkelijk, probeer eens na te denken op basis van feiten

  11. Een Pluim voor deze man, Medal off honor heeft hij verdiend, i.p.v. afgeschilderd te worden als een gevaarlijke terrorist door onbekwame militaire functionarissen ( broekventjes) en politiekers die het verschil niet kennen tussen een militair en een kleuterjuf. en bovendien verantwoordelijk zijn tot wat Jurgen in staat (zou geweest zijn) was, is hem aangeleerd bij Defensie, een kei harde en doeltreffende killers opleiding, zijn ontsporing als elite soldaat met hoge verdiensten is geen zeldzaam geval, ik begrijp Jurgen, 30 jaren dienst” we worden niet serieus genomen, zijn we ziek worden we als huisvuil behandeld, zelfs als wij uit een VN opdracht er als gehandicapte uitkomen !! zijn we terroristen.

Plaats een reactie

Delen