Uncategorized

Afrekenen

Karl Van Camp

Voortgaande op wat ik hoor en lees in de Vlaamse Beweging, hoopt menig Vlaams-nationalist dat in 2024 de grote doorbraak gebeurt of, anders gezegd, dat de grote afrekening eindelijk zal plaatsvinden.

Nogal veel mensen willen ‘afrekenen’ tijdens de verkiezingen in 2024. Even uw geheugen opfrissen: er zijn in dat jaar zowel verkiezingen in mei voor het Vlaams Parlement, Kamer, Europa, en later in oktober voor gemeente en provincie.

De grote afrekening zou er moeten komen omdat de regeringspartijen er een boeltje van gemaakt hebben. Probleem is dat de doorsnee kiezer nauwelijks het verschil kent tussen de Vlaamse regering en de Belgische federale regering. Kent u al onze ministers op elk niveau? Ja, Jan Jambon kennen we, en Ben Weyts. Maar kent u ook maar één minister van de PS in de federale regering, of die van Groen/Ecolo?

De aanpak rond corona was niet bepaald denderend te noemen. De regelrechte ramp in onze woonzorgcentra zijn we ondertussen al bijna vergeten, net als de ‘hilarische’ persconferenties van Sophie Wilmès, het schandaal rond de mondkapjes, de late opstart van de vaccinaties, de absurde richtlijnen, de invloed van de virologen… En dat zijn nog maar enkele voorbeelden.

Vandaag staan alle bevoegde ministers te toeteren hoe goed we het wel doen op het vlak van vaccinaties. Trots steken ze de pluimen op hun hoed en brengen nu nog enkel de blijde boodschap: dankzij ons, overactieve ministers, zijn we eindelijk van de coronapandemie af. En toch hoopt menig kiezer in 2024 te kunnen ‘afrekenen’, wat ik dan vertaal als ‘stemmen op het Vlaams Belang’.

De kiezer vergeet snel. En binnen twee jaar zal Covid-19 uit ons geheugen gewist zijn. En peilingen blijven peilingen. Kijk naar de verkiezingen in Saksen-Anhalt, begin juni. Zowat alle peilingen voorspelden een klinkende overwinning voor de rechtse AfD. Die partij zou zelfs de grootste kunnen worden in de regio. Het omgekeerde gebeurde, de partij verloor een paar procenten en werd pas tweede. Net hetzelfde gebeurde in Frankrijk het voorbije weekeinde. Bij de vorige regionale verkiezingen in 2015 was het Front National de grootste partij, en nu ook was RN (de nieuwe naam voor het FN) als winnaar gepeild. De partij zou zeker in zes van de 13 regio’s de grootste partij worden. Niet dus.

Grote boosdoener in Frankrijk is blijkbaar de lage opkomst van de kiezers. 66 procent kwam niet opdagen en bleef thuis. Reden: geen vertrouwen en interesse meer in de politici.

Onderzoek heeft aangetoond dat vandaag het thema ‘volksgezondheid’ hoog staat genoteerd bij de kiezers. Maar eens corona verdwenen is, zullen andere thema’s opnieuw actueler worden, zoals migratie en identiteit. Dat zijn de hoofdthema’s waarmee RN en Afd in het verleden wel konden scoren.

Daarom dat ik sceptisch ben: de allesbehalve goede aanpak van de coronapandemie door onze regeringen zal geen impact hebben op de verkiezingen in 2024. Het geheugen van de doorsneekiezer is daarvoor te kort.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

2 gedachten over “Afrekenen”

  1. Ik vrees er ook voor, Mr. Van Camp. En wees er maar zeker van dat tegen die tijd de MSM alles uit de kast zullen halen om aan te tonen hoe geweldig goed Vivaldi voor ons was.

  2. Karl Van Kamp heeft natuurlijk gelijk.
    Maar zelfs als de grote doorbraak er komt, wat dan ?
    Zelfs al halen Vlaams Belang + N-VA samen een dikke meerderheid in Vlaanderen. Zelfs dan wordt Vlaanderen niet onafhankelijk. N-VA reken ik tot de traditionele partijen, bijna belgicistisch. En Vlaams Belang heeft zijn tanden verloren, is goed op weg naar het centrum. (ik citeer hier Tom Van Grieken) Op wie moeten we dan nog stemmen als we een rechts signaal willen geven ?
    Waar kunnen we terecht als we een compromisloos, vrij en onafhankelijk Vlaanderen willen ?

Plaats een reactie

Delen