(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Amerikaanse Senaat bindt strijd aan met Chinese technologische dreiging

Pieter Van Berkel

De Amerikaans Senaat keurde dinsdag een omvangrijk en ambitieus wetgevingspakket goed om de Verenigde Staten in staat te stellen te concurreren met Chinese technologie.

Men voorziet zo’n 190 miljard dollar om technologisch onderzoek in de VS te versterken. Nog eens 54 miljard dollar gaat naar onderzoek en productie van telecomapparatuur.

Andere maatregelen met betrekking tot China zijn een verbod van het downloaden van de app TikTok op overheidsapparatuur en een verbod op de aankoop van drones die worden gemaakt in bedrijven die door de Chinese overheid worden gesteund.

Taiwanese diplomaten en militairen zouden ook hun vlag mogen tonen en hun uniform mogen dragen als ze op officieel bezoek zijn in de Verenigde Staten. Er zouden daarnaast verplichte sancties komen tegen Chinese actoren die betrokken zijn bij cyberaanvallen of diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom.

Steun van beide partijen

De tekst werd met steun van beide partijen, Republikeinen en Democraten, goedgekeurd. “Als we niets doen, lopen onze dagen als dominante supermacht misschien ten einde. Het is niet onze bedoeling om dat te laten gebeuren onder ons toezicht. We willen niet dat Amerika in deze eeuw een middelmatige natie wordt”, zegt Democratisch fractieleider in de Senaat Chuck Schumer.

President Joe Biden (Dem.) was vol lof over het initiatief. “We zijn in een wedstrijd verwikkeld om de 21e eeuw te winnen, en het startschot is gegeven. We kunnen niet het risico lopen achterop te raken”, aldus Biden.

Het wetsvoorstel moet nog door het Huis van Afgevaardigden worden goedgekeurd alvorens het naar het Witte Huis kan worden gestuurd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen