Noord-Korea vuurt meerdere raketten af, één komt neer vlak aan de grens met Zuid-Korea

Illustratiebeeld Shuterstock

Uncategorized

Bart Claes (Vlaams Belang) vraagt uitzondering voor oldtimers in LEZ én pleit voor volledige afschaffing op termijn

Wannes Neukermans

Zaterdag voerden meer dan 500 eigenaars van oldtimers actie tegen de uitbreiding van de Lage Emissiezone in Gent. Door de invoering van die LEZ, die er in steden als Antwerpen en Gent voor zorgt dat geen van de meer dan 115.000 oldtimers ingeschreven in dit land die steden nog binnen mogen. Zelfs personen met een oldtimer, die in zo’n LEZ wonen, kunnen al beboet worden wanneer ze met die wagen van hun erf rijden. Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) kaartte deze situatie woensdag aan, en pleit voor een uitzondering op die LEZ voor ingeschreven oldtimers. Die uitzondering geldt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest namelijk wel.

“Ik ben niet de grote verdediger van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zeker niet op vlak van mobiliteitsbeleid. Toch bestaat er hier, in Brussel, een uitzondering voor oldtimers die ouder zijn dan 30 jaar, op voorwaarde dat ze in Brussel zijn ingeschreven en effectief geregistreerd zijn als oldtimer.” Ook zegt Claes dat er al flinke pogingen ondernomen zijn om de stadsbesturen van Antwerpen en Gent van zo’n uitzondering te overtuigen. De steden zijn echter nooit tegemoet gekomen aan de vragen.

Demir bevestigt noch ontkent uitzondering

Daarom stelde Bart Claes de vraag aan minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Bent u ook bereid om in het LEZ-kaderdecreet zo’n uitzondering op te nemen voor oldtimers?”

“Wij hebben in de commissie en het Parlement meermaals de discussie gehad en hebben ook aangegeven een grondige evaluatie te doen omtrent het kader rond die lage emissiezones.”, aldus Demir. Verder wilde Demir niet op de feiten vooruitlopen, en kon bevestigen noch ontkennen dat er een uitzondering zou komen. Wel kon ze bevestigen dat er over nagedacht werd. Er staat namelijk in het Vlaams regeerakkoord dat er een definitieve en uniforme oplossing voor oldtimers nodig is.

Volledige afschaffing LEZ

Claes vond zelfs dat er een volledige uitdoving van de lage emissiezones moest komen. Hij benoemde de maatregelen van de federale regering rond de bedrijfswagens en het laadpalenplan van minister Bart Somers (Open Vld). Door die maatregelen zullen in de toekomst bijna alle wagens hybride-of elektrisch zijn. “Is het dan niet logisch om die emissiezones over enkele jaren volledig af te schaffen, of op zijn minst geen verdere verstrenging van de normen toe te laten?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Bart Claes (Vlaams Belang) vraagt uitzondering voor oldtimers in LEZ én pleit voor volledige afschaffing op termijn”

Plaats een reactie

Delen