Abou Jahjah weet nog niet of Hamas-aanval misdaad tegen menselijkheid was

Dyab Abou Jahjah. Photonews

Uncategorized

België aan de top van snelst vaccinerende landen in Europa

Anton Schelfaut

België behoort tot de snelst vaccinerende landen in Europa. Dat blijkt uit een grafiek die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren deelde op zijn Facebookpagina. In De zevende dag had ook premier Alexander De Croo (Open Vld) niets dan lof voor de Belgische vaccinatiecampagne. “We zijn als samenleving voor een stuk boven onszelf uitgestegen”, zei hij.

De grafiek geeft voor elk EU-land het gemiddelde aantal toegediende dosissen per 100 inwoners in de laatste 7 dagen weer. België staat helemaal bovenaan, voor Nederland en Luxemburg. De grafiek gaat niet uit van officiële EU-instanties, maar van enkele statistici die op vrijwillige basis rapporteren over de Europese vaccinatiecampagne.

Minister Beke meldt dat Vlaanderen zelfs nog sneller vaccineert dan het Belgische gemiddelde. “En dit tempo houden we de komende twee weken vlot aan”, schrijft hij op Facebook. “In die periode zullen we maar liefst 1,3 miljoen prikken zetten, waarvan 1 miljoen eerste dosissen. We verwachten dan ook dat de vaccinatiegraad tegen 21 juni, de start van de zomer, maar liefst 70 procent zal bedragen bij de Vlaamse volwassen bevolking (1e prik).”

Beke ziet verschillende redenen waarom Vlaanderen zo sterk vaccineert. “We hebben niet alleen een sterke vaccinatietraditie, daarbovenop zetten we via onze vaccinatiecentra in op nabijheid. De samenwerking tussen de eerstelijnszones en de lokale besturen verloopt uitstekend. Ons medisch personeel staat elke dag paraat, net als de vele vrijwilligers.”

(Lees verder onder de tweet.)

De Croo: “Boven onszelf uitgestegen”

In De zevende dag prees ook premier Alexander De Croo (Open Vld) de Belgische vaccinatiecampagne. “Als samenleving zijn we voor een stuk boven onszelf uitgestegen”, klinkt het.

Verder nuanceert De Croo de lagere vaccinatiebereidheid in Brussel en Wallonië. “In de groepen waar iedereen zijn uitnodiging gekregen heeft, komt de vaccinatiegraad overal uiteindelijk uit boven 75 à 80 procent. Dat is zeer hoog in vergelijking met andere landen. En vooral in Vlaanderen zijn de cijfers fenomenaal hoog.”

“De vaccinaties zijn de vaste voet waarop we staan om te kunnen versoepelen”, benadrukt De Croo. Vrijdag staat er een nieuw Overlegcomité gepland. Of daar al gesproken kan worden over verdere versoepelingen? “In mijn ogen moeten we daarover kunnen spreken, maar laten we deze week vooral kijken wat de impact van de verregaande versoepelingen van woensdag is geweest”, besluit de premier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “België aan de top van snelst vaccinerende landen in Europa”

  1. eigen stoef stinkt
    bijwerkingen aan het hart —verlammingen enz…. word in de doofpot gehouden ,maar je kan ze wel vinden aks je even zoekt —i ik heb ze maar kan ze hier niet doorzetten Fredje

  2. Vorig jaar lag België op kop wat coronadoden betrof. Vandaag ligt België op kop wat vaccinaties betreft. Volgend jaar ligt België op kop wat vaccinatiedoden betreft. Wat heeft dit onnozele landje toch met wereldkampioenschappen winnen???

Plaats een reactie

Delen