Vlaamse onderwijskwaliteit gaat snel achteruit

Ben Weyts. Photonews

Uncategorized

België geeft onrechtmatig verkregen kunststukken terug aan Congo

Anton Schelfaut

België zal alle stukken in de collectie van het Africamuseum, welke aantoonbaar illegaal verkregen zijn, teruggeven aan Congo. Ook de rest van de collectie wordt onderzocht, zo bericht De Standaard vandaag.

Het kernkabinet keurde vrijdag een meer globale en bilaterale aanpak van koloniaal erfgoed in België goed. Zo wordt de juridische eigendom van alle onrechtmatig door België verkregen Congolese voorwerpen in de collectie van het Africamuseum overgedragen aan de Congolese regering.

Onrechtmatig verkregen, dat kan zijn door diefstal, geweld of als oorlogsbuit. Dankzij een ‘restitutie-depot’-overeenkomst kunnen de kernstukken evenwel in België blijven, tot de Congolese overheid een stuk terugvraagt.

Op die manier willigt Thomas Dermine (PS), de staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid, het verzoek van de Congolese president Felix Tshisekedi in. Die had bij de opening van het museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa in 2019 gevraagd om een geleidelijke teruggave van het Congolese erfgoed.

België heeft slechts 1 procent (of 883 stukken) van de hele collectie onrechtmatig verkregen. Volgens Dermine is van 50.000 stukken, of 58 procent van de collectie, onweerlegbaar bewezen dat het gaat om rechtmatig verkregen stukken via schenking of aankoop. Van ongeveer 40 procent is de oorsprong moeilijk vast te stellen. Daarom wil Dermine samen met Congo een bilaterale wetenschappelijke commissie samenstellen. Die zal onderzoeken hoe de stukken in de collectie zijn terechtgekomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen