Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Belgische koopkracht blijft boven Europees gemiddelde

Wijnand Meeus

Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, uitgedrukt in koopkrachtstandaard, ligt in België nog steeds hoger dan het Europees gemiddelde. Vorig jaar en in 2019 bedroeg dit ook al +17%. Dat blijft natuurlijk niets in vergelijking met Luxemburg waar de koopkracht maar liefst 166 procent hoger is dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De reden van het hoge bbp in Luxemburg ligt aan de grote hoeveelheid grensarbeiders van het land. Die dragen bij tot het bbp, maar worden niet meegeteld als inwoners, waardoor het gemiddelde bbp per inwoner kunstmatig hoog komt te liggen. Ierland en Denemarken vervolledigen de top drie, met een koopkracht van respectievelijk 111 en 36 procent boven het Europees gemiddelde. Daarop volgen Nederland, Oostenrijk, Zweden en Duitsland. België, Finland en Frankrijk vervolledigen de top tien.

Omdat er bij het bbp per inwoner uitgedrukt in koopkrachtstandaard rekening is gehouden met prijsverschilen tussen de verschillende landen, zijn betekenisvolle vergelijkingen mogelijk. Toch geeft Eurostat nog een andere indicator mee, de werkelijke individuele consumptie (AIC) per inwoner uitgedrukt in koopkrachtstandaard, die volgens het statistiekbureau beter geschikt is om de welvaart van de huishoudens mee in te schatten. Al veranderd deze indicator niet veel aan de rangschikking van de koopkracht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Belgische koopkracht blijft boven Europees gemiddelde”

  1. Vandaar dat er zoveel mensen naar de voedselbanken moeten, terwijl er bovenop deze nog zeker zoveel zijn die ook die hulp zouden kunnen gebruiken om een fatsoenlijk leven te leiden. Er werd hier weeral geen rekening gehouden met de super rijken , de rijken en daar tegenover e gewone bevolking. Alles maar oogverblinding om te kunnen zeggen hoe goed het leven hier wel niet is , met als gevolg weer een nieuwe toeloop van illegalen !!!

Plaats een reactie

Delen