Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Uncategorized

Belgische militaire capaciteit voor NAVO en VN-operaties mag niet omlaag

Wannes Neukermans

België mag de militaire capaciteit voor operaties van NAVO, internationale coalities en VN-operaties niet verder verminderen. Een van de auteurs van een rapport in opdracht van Ludivine Dedonder, minister van Defensie, vertelde dat vandaag in de Kamer. Daardoor moet de Strategische Visie uit 2016 herzien en schetst de contouren van het leger in 2030.

Kolonel Eric Kalajzic, één van de twee coördinatoren van het strategisch comité dat door de minister werd aangesteld, vertelde dat België en zijn strijdkrachten op alle terreinen een rol moeten kunnen spelen. Kalajzic en professor Tanguy Struye de Swielande (UCLouvain), presenteerden er vandaag het rapport, geschreven “bij consensus” door twaalf experts.

Beslissing van Michel annuleren

Het document moet de Strategische Visie, die in 2016 door de regering-Michel werd goedgekeurd, herzien volgens Dedonder (PS). Die wil tegelijkertijd ook de militaire programmeringswet actualiseren, die zorgde voor aanzienlijke investeringen in militair materiaal tijdens de vorige legislatuur (F-35-gevechtsvliegtuigen, drones, schepen en gepantserde voertuigen).

Het rapport schetst een over het algemeen somber beeld van de wereldwijde geostrategische situatie, met de opkomst van nieuwe bedreigingen en “uitdagingen”, waaronder “een agressiever Rusland en China”, maar ook cyberaanvallen, terrorisme en de opwarming van de aarde, aldus Struye de Swielande. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen