Bijna een derde van de Franstalige Belgen heeft geen vertrouwen meer in de traditionele media, experten en politici om zich te informeren over het coronavirus. Dat blijkt uit de CoviCom-studie van het Observatoire de Recherche sur la Media et le Journalisme van de UCLouvain.
Het cijfer is ook aanzienlijk gegroeid sinds het begin van de coronapandemie. Terwijl 12,6 procent toen aangaf geen vertrouwen te hebben in de media en experten, bedraagt dat aandeel intussen 28,9 procent. Voor het onderzoek werden 10.148 mensen ondervraagd tussen maart 2020 en april 2021.
Volgens de onderzoekers zijn er twee profielen die het toenemend wantrouwen belichamen. Enerzijds zijn er mensen die geen vertrouwen hebben in traditionele media, maar zich intussen informeren via sociale media. Anderzijds zijn er mensen die zich helemaal niet meer informeren.
Het wantrouwen dreigt ook het aantal vaccintwijfelaars te doen toenemen, wat de coronastrategie van de overheid op haar beurt zou bemoeilijken. Grégoire Lits, professor communicatie aan de UCLouvain, pleit daarom voor “gerichte communicatie voor elke groep”. “Mensen die helemaal geen informatie meer krijgen, moeten we rechtstreek proberen te bereiken via familieleden of gezondheidswerkers, via mond-tot-mondreclame”, aldus Lits. “Voor informatiejunkies moeten we berichten verspreiden buiten de traditionele media om, bijvoorbeeld via YouTube.”