Georges-Louis Bouchez & Elke Van den Brandt (Photonews)

Georges-Louis Bouchez & Elke Van den Brandt (Photonews)

Uncategorized

Bouchez tegen Van den Brandt: “‘Inclusieve neutraliteit’ is onzin”

Pieter Van Berkel

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert op Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), die het mantra van “inclusieve neutraliteit” bij overheidsdiensten verkondigt. “Het wil niks zeggen. […] Het toont de onwetendheid aan van diegenen die dergelijke onzin verkondigen”, vindt Bouchez.

In een interview met Le Soir pleit Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) herhaaldelijk voor “inclusieve neutraliteit” bij het Brusselse overheidsbedrijf MIVB, “om een dialoog met het veld aan te gaan om te zien hoe we dat kunnen doen”.

Ze reageert daarmee op de hoofddoekendiscussie die in Franstalig België en Brussel woedt. Het beheerscomité van de MIVB , tevens de grootste werkgever in Brussel, heeft maandag beslist om geen beroep aan te tekenen tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank, waarbij de MIVB werd veroordeeld voor discriminatie op grond van godsdienst en geslacht. Een vrouw werd tot twee keer niet in dienst genomen omdat ze een hoofddoek droeg. De MIVB hanteert het principe van ‘exclusieve neutraliteit’ en laat geen religieuze kentekens toe bij personeel.

Het neutraliteitsbeleid van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij zal nu herbekeken worden via een ‘participatief proces’. Op lange termijn is het wel de bedoeling het dragen van bepaalde religieuze symbolen in het bedrijf toe te staan.

Liberalisme zonder vrijheid

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de laatste dagen hard fulmineerde tegen linkse partijen in de hoofddoekendiscussie, noemt de uitspraken van Van den Brandt “onzin”.

“Kan men aan links uitleggen dat ‘inclusieve neutraliteit’ niks wil zeggen”, zegt Bouchez. “Het is als ‘gedifferentieerde onpartijdigheid’ of ‘liberalisme zonder vrijheid’. Los van de tegenstrijdigheid, toont het de onwetendheid aan van degenen die dergelijke onzin verkondigen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Bouchez tegen Van den Brandt: “‘Inclusieve neutraliteit’ is onzin””

  1. Onzin: alles omarmen, als het maar niet Vlaams-Nationalistisch is. Wel: onderdrukkingsymboliek van een religie die als doel heeft onze cultuur te ondermijnen.

Plaats een reactie

Delen