CD&V-voorzitter Joachim Coens. Foto Photonews

CD&V-voorzitter Joachim Coens. Foto Photonews

Uncategorized

CD&V-leden niet enthousiast over ‘mission statement’ van Coens

Wijnand Meeus

Deze ochtend stelde voorzitter van CD&V Joachim Coens zijn ‘mission statement’ voor aan zijn partij, het zogenaamde Artikel 1. Deze behaalde niet de benodigde twee derde van de stemmen en de partijvoorzitter werd zo meteen al teruggefloten. Het Artikel 1 wordt nu uitgesteld tot aan het inhoudelijk congres in december.

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil zijn partij een nieuwe uitstraling geven en er werd vandaag dan ook een congres gehouden rond de nieuwe partijstatuten. Voor Coens was het dan ook meteen de lakmoesproef voor zijn draagvlak en autoriteit. Dit verliep minder succesvol dan de voorzitter ongetwijfeld had gehoopt. Zijn officiële mission statement, Artikel 1 van de partijstatuten, geraakte net niet aan de nodige twee derde van de stemmen. 65 procent van de leden stemde voor, 35 procent stemde tegen.

Daarna werd er gestemd over een tegenvoorstel om het Artikel 1 te herschrijven in de context van het inhoudelijke congres in december. Deze stemming haalde wel voldoende voorstanders. “De voorzitter begrijpt dat de leden het mission statement willen koppelen aan het inhoudelijke project”, reageert zijn woordvoerster. Het statement in zijn Artikel 1 luidt momenteel: ‘CD&V gelooft in wat mensen kunnen’. Coens zal nu opnieuw in beraad moeten gaan en deze aanpassen tegen december. Voor de voorzitter is dit onmiskenbaar een stevige tik voor zijn autoriteit binnen de partij.

Ook werd er deze ochtend gestemd over het cumuleren van politieke mandaten. De leden stemden in met het compromisvoorstel dat het mandaat van nationaal voorzitter onverenigbaar is met de functie van parlementslid, in combinatie met het mandaat van burgemeester, schepen of voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst in een gemeente van 30.000 inwoners of meer.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

4 gedachten over “CD&V-leden niet enthousiast over ‘mission statement’ van Coens”

  1. Ik zou niet weten wat er mis is met het geloof dat mensen een intrinsieke capaciteit en sterkte hebben om wensen, projecten, doelstellingen te realiseren. Het artikel 1 klinkt wat wollig maar is volgens mij correct. Geloven in de kracht die ieder mens in zich heeft. In de slachtoffercultuur van vandaag is dit een moedig standpunt. Misschien is het daarom weggestemd.

  2. Zelfs als CD&V mathematisch niet nodig is depanneert N-VA de tsjeven tegenwoordig. Waarom zouden ze zich dan zorgen maken over de kiesdrempel. Losers vormen clustercoalities. Er zijn gewoon te veel partijen. Dus kiesdrempel omhoog naar de 15 procent.

  3. de cdv is uitgeleefd en opgeleefd.Zelfs zijn coalitiepartners schieten wetsvoorstellen af,wat heb je dan nog te piepen,.Coens moet opstappen uit vivaldi als hij nog enkele kiezers wil overhouden,maar anderzijds moet vivaldi aanblijven tot volgend jaar zodat de Vlaamse burgers kunnen vaststellen dat ze nog meer belastingen zullen moeten betalen en er minder aftrekposten zijn,wat overeen komt met stijgende belastingen maar anders benoemd.

Plaats een reactie

Delen