Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Uncategorized

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil werken aan Oosterweel tijdelijk stilleggen

Anton Schelfaut

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil de werken aan de Oosterweelverbinding laten stilleggen, zolang er geen duidelijkheid is over de PFOS-vervuiling. Dat heeft hij gezegd in De ochtend op Radio 1. Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het voorstel een “dramatische vergissing”.

Volgens Coens moeten de werken aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen tijdelijk stilgelegd worden. “Eerst moet onderzocht worden of er een risico is voor de volksgezondheid. Pas dan kunnen we voortgaan”, zei hij in De ochtend op Radio 1.

“Dat moeten we nu eerst doen. We kunnen over drie jaar toch niet zeggen dat we het wel wisten. Dus nu moeten we eerst weten of er een risico is vooraleer men verder kan gaan met de werken. Gezondheidsrisico’s kunnen we ons niet permitteren”, aldus de CD&V-voorzitter.

“Dramatische vergissing”

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet dat anders. “Het stilleggen van het grootste mobiliteits-, leefbaarheids-, klimaat- en gezondheidsproject van deze eeuw zou een dramatische vergissing zijn voor milieu en volksgezondheid, zoals ook toxicologen en actiegroepen beaamden”, waarschuwt hij.

De Wever is er naar eigen zeggen van overtuigd dat Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, de vervuilde grond op de werf “als een goede huisvader” en “met de meest moderne middelen” beheert. “Bovendien wordt dankzij de werf het grondwater gesaneerd en worden de meest vervuilde facties grond veilig gesteld”, besluit De Wever. “De werf onderging meerdere, strenge inspecties. Zelfs het groene bestuur van Zwijndrecht uitte in 2019 nog zijn tevredenheid over de aanpak.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “CD&V-voorzitter Joachim Coens wil werken aan Oosterweel tijdelijk stilleggen”

  1. Weeral halen het populisme het op het gezond verstand .Niemand zal tegenspreken dat de vervuiling er is en ook niemand zal tegenspreken dat er iets moet aan gedaan worden maar op grond van wat neemt een partijvoorzitter zo’n beslissing. Ik vergelijk dat met werken aan een waterweg in onze stad die overstromingsgevaar moesten tegen gaan en werden stil gelegd omdat men vermoedde dat hier of daar wat historische fundamenten in de grond staken waar men zelfs bij ontdekking geen reet kon mee aanvangen .

Plaats een reactie

Delen