(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Commissie stemt morgen over wetsvoorstel om subsidie voor krantenbedeling te stoppen

Pieter Van Berkel

De Kamercommissie Overheidsbedrijven en Mobiliteit stemt dinsdag over een wetsvoorstel van N-VA-Kamerleden Theo Francken en Michael Freilich, over het stopzetten van de jaarlijkse subsidie voor krantenbedeling.

De subsidie voor de krantenbedeling zou, indien het wetsvoorstel niet wordt goedgekeurd, doorlopen tot zeker 2027 en 900 miljoen euro extra kosten. bpost en de Federale Overheidsdienst Economie zijn beiden voorstander van de subsidie. Digitale mediabedrijven en dagbladhandelaars zien ze liever verdwijnen.

“We stellen deze subsidies aan de kaak omdat ze marktverstorend werken”, zegt Freilich. “Ze houden dure prijzen in stand en leveren oneerlijke concurrentie voor de digitale markt en de krantenverdelers. Daarnaast brengt dit ook de onafhankelijkheid van de pers in het gedrang, die meegeniet van de korting op de bedeling.”

In Frankrijk bestaat een gelijkaardig systeem om de krantenbedeling in dunbevolkte regio’s te ondersteunen. “Wat ze niet vermelden is dat die subsidie elke Belg jaarlijks gemiddeld 16 euro kost”, aldus Freilich. “In Frankrijk is dat slechts 37 cent per inwoner.”

De concessie werd al op de ministerraad van 25 maart 2021 vernieuwd. “Wat nu voorligt is nochtans een kopie van een wetsvoorstel van Open Vld uit 2019, geschreven door minister Van Quickenborne. Nu legt hij het ongegeneerd naast zich neer”, zegt Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Commissie stemt morgen over wetsvoorstel om subsidie voor krantenbedeling te stoppen”

  1. De tijd wordt verplicht gebracht door BPost. Bij de minste staking of dergelijke geen bedeling. Zeer frustrerend. Buren hebben nooit problemen met gewone krantenverdeler. Die mensen als kleine zelfstandigen krijgen niets subsidie. Dus flagrante discriminatie. De VLD zou toch voor die zelfstandigen moeten opkomen. M.DeVos

  2. Welke prijs heeft Open Bld betaald voor hun postjes? Linker dan links die blauwe rakkers!
    Lachaert, Quickie en zelfs De Croo waren gekend voor hun harde uitspraken, en deze heren zijn koorknaapjes die af en toe op Di Corrupto en Consoorten hun schoot mag zitten…

  3. De permanente dreiging om de subsidies voor krantenbedeling te stoppen is een vorm van chantage. Het is een drukkingsmiddel om de msm af te houden van al te kritische berichtgeving.

  4. Waarom dient in het digitale tijdperk de krantenbedeling nog gesubsidieerd te worden? Deze voorhistorische constructie dient sowieso afgeschaft. In stand houden betekent enkel dat de MSM noch objectief, noch kritisch en noch neutraal is.

Plaats een reactie

Delen