Conings minstens één tot vier weken dood: de militair pleegde zelfmoord met pistool zittend tegen boom

De zoektocht naar Jürgen Conings is afgelopen. Inzet Jürgen Conings. Foto: Photonews.

Uncategorized

Conings minstens één tot vier weken dood: de militair pleegde zelfmoord zittend tegen boom

Kristof Luypaert

Het Federaal Parket heeft zopas via een persbericht bevestigd dat Jürgen Conings zichzelf “één tot vier weken geleden” van het leven heeft beroofd met een pistool. “Wat er zich heeft voorgedaan in verband met Jürgen Conings, is allereerst een menselijke tragedie. Zowel voor de familie als voor de overledene zelf. We hadden hem allemaal liever levend teruggevonden.”

Nadat gisteren op basis van de eerste elementen van het technische (ballistische) en forensische onderzoek en de vaststellingen ter plaatse de hypothese van zelfmoord als de meest voor de hand liggende doodsoorzaak was vastgesteld verduidelijkt het parket nu de omstandigheden waarin Conings is teruggevonden.

“Afgelopen zondagochtend 20 juni is in het Nationaal Park Hoge Kempen, gemeente Dilsen-Stokkem, de aandacht van twee verschillende mountainbikers getrokken door een sterke geur van ontbinding afkomstig uit het bos.”

Uit de reacties van gisteren blijkt dat het hier gaat om enerzijds de burgemeester van Maaseik en anderzijds een jager. Beiden getuigden gisteren al voor de camera’s over hun ontdekking.

Proces-verbaal tegen jager

De jager zou beelden van de vindplaats van Jürgen Conings hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf. Het parket van Limburg heeft daarover ambtshalve een dossier geopend.

“Eén van hen is het bos binnengegaan (tot ongeveer 300 tot 400 meter afstand van het pad). Daar heeft hij het levenloze lichaam van Jürgen Conings aangetroffen. Deze persoon is vervolgens verhoord door de politie, omdat hij na de plek te hebben gefilmd de beelden lijkt te hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf. De procureur des Konings van Limburg heeft voor deze feiten een apart strafdossier geopend. De andere fietser heeft onmiddellijk de politie verwittigd.

Wat betreft de toestand van het lichaam van Jürgen Conings stelt het persbericht dat het zich in een bijzonder dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het bos bevond.

“Het had verschillende geladen vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, een mes, een machete en een bijl bij zich. Toen op woensdag 9 juni een rugzak werd aangetroffen die mogelijk toebehoorde aan de gezochte man, zijn er intensieve zoekacties gehouden in een straal van één kilometer rond de rugzak. Het lichaam bevond zich 150 meter buiten deze perimeter, onder aan een boom en op een helling, waarop het zicht werd versperd door varens. Het is aannemelijk dat zonder de geur van ontbinding, het bijna onmogelijk zou zijn geweest om de gezochte persoon terug te vinden.

Zelfmoord met eigen pistool

Wat betreft de doodsoorzaak heeft het forensisch onderzoek van de onderzoeksrechter vandaag bevestigd dat Conings zich van het leven heeft beroofd met een vuurwapen. Het gebruikte pistool is op het lichaam teruggevonden.

Ook de vaststellingen van de wapendeskundige wijzen in dezelfde richting. Over de dag van zijn overlijden is nog geen duidelijkheid. In het persbericht is sprake van een vermoedelijke overlijdensdatum van tussen de één tot vier weken geleden. Conings is teruggevonden 35 dagen na zijn verdwijning.

Verdere analyse zal hierover uitsluitsel geven. Het parket verwijst hiermee naar een entomologisch onderzoek dat de exacte datum van overlijden preciezer kan aangeven.

Alle wapens teruggevonden

Vandaag is er nog gezocht in het Dilserbos met de bedoeling alles terug te vinden wat de Conings zou kunnen hebben achtergelaten. Alle wapens en de grote hoeveelheden munitie zijn teruggevonden.

“Een maand lang heeft het onderzoek elk spoor en elk stukje informatie serieus onderzocht. Er werd een rechtstreekse oproep gedaan aan de gezochte man in de hoop hem ervan te overtuigen zijn vlucht te staken”, klinkt het verder.

Het parket bevestigt dat de afgelopen dagen en weken “naasten van Conings door justitie verhoord zijn”. Uitdrukkelijk staat vermeld dat het gerecht de vriendin van Jürgen Conings niets ten laste legt.

Het persbericht eindigt met een dankbetuiging aan iedereen die aan het onderzoek heeft meegewerkt.

“Onze dank gaat uit naar de tientallen, zo niet honderden lokale en federale politiemensen, leden van de civiele bescherming, militairen en speurders uit België en de buurlanden die soms onvermoeibaar, dag en nacht, hebben gewerkt om Jürgen Conings te vinden in een bijzonder vijandige omgeving.

Wie met vragen zit over zelfmoord kan 24/7 terecht op het nummer 1813. Elk gesprek is anoniem en gratis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

33 gedachten over “Conings minstens één tot vier weken dood: de militair pleegde zelfmoord zittend tegen boom”

  1. We gaan nooit de ware toedracht kennen.
    De MSM doet er ondertussen alles aan om te ontkennen dat het om een complot zou gaan.
    Dat dit enkel maar via sociale media de wereld is ingestuurd, door bepaalde mensen.
    Hoe meer ze ontkennen, hoe meer een complot in zicht komt naar mijn bescheiden mening.

  2. Dus blijkt dat de enige schuldige van deze heisa WEERAL de politiek is, die met belastinggeld als dusdanig gestrooid heeft om deze ZOGEZEGD gevaarlijke man op te pakken. Nu nog de gemanipuleerde berichtgeving ontmaskeren en het doek kan eindelijk vallen over dit gedrocht van een FEDERALE regering.

  3. Heb speurtraining gedaan met mijn honden en de vrouwelijke “verstokene” mocht zelfs geen maandstonden hebben want anders is het te gemakkelijk voor de honden. Hoeveel getrainde speurhonden hebben hier mee gezocht?? Complot in wording.

  4. Ik geloof er gene bal van wat er beweerd word en het fijne gaan we nooit weten
    Jurgen heeft te veel gezien wat we niet mogen weten
    Ik had een oom van Engelse nationaliteit Jimmy Atkins werkte Voor UNO moest 6 maand naar Cyprus had w zwart haar en is grijs terug gekomen en heefd nooit gesproken wat daar gebeurd was

  5. Ik geloof er niks van dat Jurgen zelf moord heeft gedaan een en al complot nu in een keer vinden ze alles terug dikke ******* ze hebben heel de familie en zijn vrouwtje aan lijntje gehouden verschrikkelijke vind ik het en allemaal voor due ballon kop

  6. Wie met vragen zit over zelfmoord kan 24/7 terecht op het nummer 1813. Elk gesprek is anoniem en gratis (texto). Ik heb vragen over het gewelddadig en verdacht overlijden van Jürgen Conings en vind geen plausibel antwoord bij de media. Blijkbaar is de censuur van Vivaldi alomtegenwoordig. Het doet mij denken aan het Hitlertijdperk. De Duitsers zagen Duitse joden verdwijnen, ze wisten niet wat hun lot was en weinigen stelden er zich blijkbaar vragen bij. Idem dito in de case Conings. De Vivaldi regering beschuldigt Conings van terrorisme terwijl er geen enkele terreurdaad werd gepleegd. Is het de normale procedure dat een persoon die het voorwerp uitmaakt van een individuele klacht (Conings) door een controversieel publiek personage en notoir politieke linkse tegenstander (MVR), zo maar kan gestigmatiseerd en vervolgd worden als terrorist en publieke vijand nummer EEN, op grond van eenzijdige subjectieve verklaringen? Zonder dat de verdachte werd gehoord. Kreeg Conings een eerlijke kans om zich vreedzaam en veilig ter beschikking te stellen van het gerecht? Kreeg Conings een eerlijke kans om zich te verdedigen en/of medisch te laten verzorgen?
    Ik heb hierover nog geen informatie gelezen. Was het nu echt nodig zwaar bewapende (doods?) eskaders in te zetten en de verdachte als een gevaarlijke Taliban op te jagen? Waarom werd Jürgen Conings zoals gebruikelijk niet opgespoord zonder zichtbaar machtsvertoon. Waarom mocht de klager, bekend en gekend als een mediageil personage, een politieke show blijven opvoeren in de media? Zou het niet kunnen dat de minister van Justitie en het gerecht deze zaak opgefokt hebben om de figuur van Marc Van Ranst te valoriseren in de aanloop van de verkiezingen in 2024? Wie nu nog vertrouwen heeft in de ministers van justitie (OVLD) en Binnenlandse Zaken (CD&V) en de Vivaldi justitie, is, volens nolens, zwaar naïef vrees ik.

  7. Materiaal ontplooiing en vooral de massa overuren die gepresteerd werden vallen buiten de normale verloning en kosten een veelvoud hiervan. En als dan blijkt dat men uiteindelijk beter een jager en een lokale burgemeester op de fiets op pad had gestuurd, laat dit toch wel een wrange nasmaak na en roept het wel heel veel vragen op.

  8. De jager en de bm kwamen er toevallig in de buurt en het was door de extreme hitte van de laatste dagen (bos is koeler dan omgeving) dat de penetrante geur werd gemerkt. Soms zoek je ook uren achter je sleutels en liggen ze waar je net niet keek…

  9. Nee je moet een overspannen en doorgedraaide idioot die een berg wapens gestolen heeft rustig zijn gang laten gaan(sarcastisch bedoeld). Tegenwoordig is het de politie deugt niet en het openbaar ministerie en juridische diensteen afslachten. Maar wel het hardst om ze roepen als ze zzelf inn de puree zitten

  10. Ongelooflijk wat jij allemaal uit je duim zuigt om blijkbaar de officiële versie van het overlijden van JC te ondersteunen. Heb jij misschien een schuld te vereffenen tegenover het Belgische establishment? Maar dan spijtig voor jou en het establishment maar wat je schrijft slaat nergens op. Of ben jij toch zo naïef dat jij de officiële versie zo maar klakkeloos lijkt aan te nemen. Blijf dan maar rustig verder dromen. In alle geval “al loopt de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel”.

  11. Eric jongen, zelden zo’n lastig kereltje gezien!. Mogen wij nog een mening hebben? De speurders hebben gezocht tot 150m van waar het lijk lag. Met of zonder honden weet ik niet. Een week later ruikt een voorbijganger (fietser) het lijk van op 450m!? Ferme neus (of tip van de recherche?). Hier klopt geen bal van. En 6 schoten gehoord? Na één schot los je er geen tweede meer! Hier klopt iets niet. Het doet denken aan koning Albert I die zgz van de rotsen is gevallen, in zijn eentje. Of de bende van Nijvel. Of het rapport van de verkrachtingen bij de onafhankelijkheid van Kongo. Of het verslag Marion van San.

  12. Ja hier hebben ze er toch een deftig potje leugens van gemaakt hoor, en denken ze nu echt dat wij dat geloven? Jurgen heeft geen zelfmoord gepleegd, zoals hij er bij lag tegen die boom zag je het zo dat hij er neer gezet geweest is, echt met welke kiekens zijn hier aan het werk geweest, moet het land daar mee verder…., groetjes Guy

Plaats een reactie

Delen